Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ekstraslag og hjertesykdom

Spørsmål

Har siden oktober i fjor vært plaget med ekstraslag som kommer og går. Dette startet helt plutselig. Hadde lignende plager i 2012 og gikk da med Holter registrering som viste noen få normale ekstraslag. Merker det oftest under hvile, men kan også få det under-og rett etter aktivitet. Har nylig hatt Holter registrering igjen, heller ikke denne gangen ble det registrert mange ekstraslag iløpet av dette døgnet. Var nylig hos hjerte spesialist og fikk utført ultralyd av hjerte samt arbeids EKG. Alt virket normalt med hjertet og jeg kjente ingen ubehag under sykkeltesten. Hjertelegen mente jeg presterte meget godt resultat på sykkelen. Det eneste han så på hjertet, var et litt forstørret forkammer, men han sa ingenting mer om dette. Blodtrykket mitt er helt normalt, kolesterol prøver er helt ok. Stoffskifte prøver er også fine. Har hatt lavt ferritin nivå, så har gått på jerntilskudd i noen måneder. Ifjor slet jeg med leamus over hele kroppen, som også oppsto plutselig. Men etter diverse blodprøver, fikk jeg avdekket lave kalsium verdier. Begynte derfor på calsigram forte og har gått på dette i et år og leamus plagene har avtatt mye. Dette med ekstraslagene plager meg mye og jeg klarer ikke helt slå meg til ro med at det bare er ufarlige ekstraslag. Hvilepuls er mellom 68-74 og har sjelden eller aldri galopperende puls. Hjerteslagene er stort sett veldig jevne, bortsett fra dette ekstra slaget som «sniker» seg innom titt og ofte. Min mor har fått konstatert lekkasje på hjerteklaff og hjerteflimmer, men hun er 86 år og har ikke hatt hjerteplager tidligere i livet, bortsett fra høyt blodtrykk. Kan man ha hjerteflimmer eller annen hjertelidelse som forårsaker ekstraslag, uten at dette synes på de kontrollene jeg har tatt? Jeg sliter med denne frykten om at det skal skjule seg noe ved hjertet som ikke fanges opp. Jeg er lett overvektig men mosjonerer daglig og prøver å spise sunt.

Kvinne 46
Svar

Hei du har fra oktober i fjor vært plaget med ekstraslag som kommer og går. ( Du kan lese mer om ekstraslag her: https://www.lommelegen.no/hjerte-og-kar/artikkel/ekstrasystoler-ekstra-hjerteslag-og-hjertebank/68995470). Du er grundig utredet og man har ikke funnet spesielt mange ekstraslag. Du har forøvrig et helt normalt hjerte, blodtrykk og du har et normalt stoffskifte. At du har et lett forstørret forkammer kan være en tilfeldig måling. Du har hatt litt lave kalsiumverdier, som du har tatt kalsigram forte for. Du skriver ikke hva for nivå du har av vitamin D som er det vitaminet som påvirker kalsiumopptaket, eller hormonet PTH (link:https://sml.snl.no/parathyreoideahormon) som er den viktigste regulatoren av kalsiumnivået i kroppen (sammen med vitamin D).  Du har en normal hvilepuls mellom 68-74 slag/min, og har stort sett en jevn rytme. Hjerteflimmer og lekkasje i hjerteklaffen er vanlig med økende alder. Dette er noe man ville ha sett på de undersøkelsene du har fått utført. Man kan ha "hjerteflimmer" uten at det synes på de undersøkelsene du har tatt, men du vil da ha en periode med rask og uregelmessig puls som vedvarer over noen tid. Av og til kan man få andre symptomer i samband med dette. ( Du kan lese mer om atrieflimmer her:https://helsenorge.no/sykdom/hjerte-og-kar/atrieflimmer). Du vil ikke føle atrieflimmer som et ekstra slag slik som du beskriver at du har. Ut fra det du skriver så har du ikke atrieflimmer.  Det du har er helt vanlig hjerterytme med et ekstraslag, som er helt normalt. Det at du føler disse hjerteslagene som et "hardere" hjerteslag er at etter et ekstraslag, så vil hjertet behøve litt lengre tid før det igjen kan trekke seg sammen, og hjertet vil i denne pausen (kompensatoriske pause) fylles med mer blod, som igjen vil kjennes som et "hardt" slag når hjertet trekker seg sammen. 

Dette med frykt for sykdom kan være vanskelig hanskes med, men de undersøkelsene du har gjort ville ha avdekket om det var noe alvorlig galt med hjertet ditt. Helseangst er i seg selv en egen sykdomskategori som du kan lese mer om her:https://www.lommelegen.no/psykisk-helse/helseangst.

Jeg ønsker deg en fin sommer videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-