Ekstraslag og hjerterytme.

Spørsmål

Hei. Har i det siste vært plaget av ekstraslag. Hadde en periode med plager i våres, gikk da over av seg selv etter 11 dager. Tok Holter, uten resultat, plagene var heller ikke til stede da jeg tok testen (hadde gått over noen uker før timen.) Nå har jeg igjen store plager, dette har vart kontinuerlig i 7 uker. Opplever også en «during/strømfølelse» i kroppen. Ekstrasystolene er fanget opp på 4 ulike ekg’r, fikk beskjed på legevakten om ekstrem elektrisk aktivitet. Fikk betablokker for å stanse anfallet, dette reduserer antall ekstraslag ,hjertet slår svakere og ekstraslagene blir mindre følbare, men plagene vedvarer. (Har tatt 3x50mg pr dag, men føler meg sliten og får lav puls, tar derfor 50mg dagen) Fastlegen har kontaktet kardiolog ved sykehuset, de vil ikke ta meg inn, da dette er å beregne som ufarlig. Venter på ny Holter, har time om 4 uker. Er henvist til privat hj.spsialist, men heller ikke fått time der. Det oppleves fortvilende å ikke få sjekket dette mens det pågår. Er tidvis svimmel, lite energi/sliten. Er i full jobb (barnehage) og har ikke krefter til mer enn det i hverdagen. Går turer hver helg, får da ikke opp pulsen og blir fort andpusten. Er jeg i ro, får jeg færre ekstraslag. Er jeg stresset/vært i aktivitet blir ekstraslgene kraftigere og flere (hvert 2 - 3 slag) (Skal ikke mer til enn 10-12 skritt, så øker det på.) Merker også ekstraslag under aktivitet. Er dette normalt? Har jeg krav på noe raskere hjelp? Er det noe jeg kan gjøre selv? Føler stress forverrer symptomene, kan det stemme? Drikker ikke kaffe, lite alkohol men bruker nikotin-tyggis. (Har forsøkt å redusere bruken fra ca 12-15 stk. pr dag, til 5-6 pr dag, uten effekt.) Er ikke overvektig (160cm/58kg) Har tatt blodprøver, stoffskiftet er ok. Blodtrykket ligger på øvre del av normalen, har hatt noe høy hvilepuls (100) men er nede på ca 70 med betablokker. Stoler på legene at dette er ufarlig, men den utmattende følelsen jeg går med kontinuerlig, føles uholdbar over så lang tid.

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Ekstraslag og rask hjerterytme er svært vanlig. Hjertefrekvensen varierer avhengig av mange faktorer. Stress, kaffe, alkohol og lite søvn kan gi en økning av hjertefrekvensen. Angst kan gi en vedvarende rask hjerterytme, fordi at man skille ut såkalte "stresshormoner" fra binyrebarken i tillegg til at det symapatiske nervesystemet blir stimulert. Dette var veldig hensiktsmessig den gang vi var jegere og hadde behov for styrke sloss eller å rømme fra farlige situasjoner. Problemet med slike tilstander er at de har en tendens til å bli selvforsterkende. Man blir stadig mer engstelig og får dermed stadig flere symptomer på angst som blant annet rask og periodevis uregelmessig hjerterytme som en følge av ekstraslag. Det er også viktig å skille mellom en regelmessig rask hjerterytme, som oftest skyldes en rask normalrytme ( Sinusrytme) fra uregelmessige hjerterytmer, som atrieflimmer ("hjerteflimmer"). Derfor er det viktig at man påviser hva for hjerterytme man har. Det å få såkalt Holter-registrering eller 24-timers EKG er viktig i denne utredningen. Beta blokkere (Atenolol) kan dempe symptomene og hjertefrekvensen. Problemet med Beta-blokkere er at de nedsetter hjerterytmen, og noen kan få en svært lav hjerterytme. De nedsetter også hjertet sin funksjon, og det oppleves som redusert arbeidskapasitet. Når du da går og beveger deg, vil du ikke få "opp" pulsen og du vil lett bli anpusten. Det å trene og ha et regelmessig liv er viktig for å redusere stress. Man kan også benytte seg av metoder, som mindfulness og Yoga. Det er også viktig at du får en kardiologisk utredning, slik at man får diagnostisert hva for hjerterytme du har. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-