image: Ekstra hjerteslag, ekstrasystoler

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ekstra hjerteslag, ekstrasystoler

Spørsmål

Kvinne 45, påvist VES ved sykkeltest halvannet år siden, ul m norm funn samme tid, 24 t ekg sommer 20 som viser VES.

Aktuelt: Får perioder med svært mye uregelmessig puls, også merkbart for andre når de kjenner på pulsen min, ikke bare hyppige enkeltvise VES, men serier, varighet store deler av dagen. Varer i dagesvis, men ikke hele tiden. Ikke spesielt høy puls jevnt over, bare veldig uregelmessig, noe forhøyet innimellom.

Normaliserer seg dersom jeg sitter/ligger stille, i allefall i en slik grad at bare vanlige enkle VES nå og da, men kan også bli helt borte. Dukker opp igjen ved aktivitet, ofte bare ved å reise meg og ordne enkle ting osv.

Virker til å være uavhengig av triggere som koffein og sukker el når jeg er i en slik periode. Er i jobb og kan utføre med uregelmessig puls, men er mye sliten, stresset/urolig og litt svimmel. Aldri besvimt.

Oppleves plagsomt og hemmende, de merkes svært godt i brystet samt at jeg blir litt svimmel og føler meg ikke i form. Blir urolig for om det kan være farlig.

Kan også nevne at i disse periodene ledsages VES/ureg puls av at jeg får slim (hvitt ikke skummende, ikke mye) som jeg lett kan harke opp. Klar sammenheng. Føler også at pusten mister vanlig rytme under slike anfall, men forstår at stress kan spille inn.

Varierende hvor lenge en slik periode varer, den jeg er inne i nå har vart en uke pr skrivende stund, ingen tegn til bedring. Altså, ønsker hjelp til å forstå min hultertilbulter meget merkbare og ubehagelige puls uker, samt evt få råd om hva som kan gjøres. Dette kan opptre så ofte som en uke pr mnd (har blitt verre siste mnd) og jeg opplever at det ikke kan være slik det er nå.

Mann 45
Svar

Illustrasjonsfoto øverst: megaflopp / Shutterstock / NTBHei !

Du har fått påvist VES ved sykkeltest for halvannet år siden. Du er utredet med ultralyd og 24 timer EKG (Holter). Dette viser at du har VES. Du har perioder med svært mye uregelmessig puls. Du skriver at du har serier med med VES.

Jeg er noe usikker på om du har VES eller om du har såkalte supraventrikulære ekstraslag (SVES). VES kommer blir utløst fra hjertekamre, mens SVES blit utløst fra forkammerene. Det er svært vanlig å ha SVES. Du kan lese om ekstraslag og hjerterytmeforstyrrelser her.

Det som gjør at du opplever perioder med mye uregelmessig rytme, er at disse kan bli utløst av for eksempel stress, lite søvn, alkohol og kaffe. Så om du klarer å identifisere faktorer som kan påvirke deg når du har mye VES/SVES, så kan du forsøke å endre på det som for eksempel gjør deg stresset.

Det er svært vanlig at man har hjerterytmeforstyrrelser med ekstraslag. Dette kan være svært ubehagelig, men ekstraslag slik du beskriver, er ikke farlige. Jeg regner med at man har tatt stoffskifteprøver hos deg.

Du har gjort en hjerteutredning og har ikke fått påvist noe strukturelt galt med hjertet ditt. Hjertefrevensen reguleres av både nerver (Det autonome nervesystemet) og stresshormoner. Det er et samspill som er fint avstemt. Det er også slik at ved at man mentalt fokuserer på ekstraslagene, så merker man dem bedre.

Avslapningsteknikker som Mindfulness kan forsøkes. Fysisk trening kan hjelpe deg. Medikamentell behandling med betablokkere (Metoprolol) kan forsøkes, men disse har også bivirkninger.

Illustrasjonsfoto øverst: megaflopp / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-