Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dirrende bryst

Spørsmål

Spørsmål angående hjerterytme og puls.

Jeg har over en periode på 1-2 uker følt at brystet mitt "dirrer",
og i den sammenheng har jeg relatert dette til at hjertet "dirrer".
Imidlertid har jeg funnet ut at pulsfrekvensen ligger på mellom 60 og 70 slag i minuttet. Hvis det er slik jeg tror at hjerteslagene går omtrent i takt med pulsfrekvensen, er "dirringen" i brystregionen nødt til å være av muskulær art.

På mange måter har jeg slått meg til ro med at dette er muskelsammentrekninger. Likevel har jeg begynt å måle pulsen oftere og oftere, og det er her hovedproblemet oppstår. Det vil si ved to anledninger har jeg ligget for og måle pulsen, pulsen går således i takt, men plutselig kjenner jeg ingen puls. Jeg blir da helt "febrilsk", skjelver på hånden mens jeg leter etter pulsen. Samtidig kommer en nummenhetsfølelse over hele kroppen, akkurat som den svinner hen. Jeg reiser meg umiddelbart, og kjenner hjerte banke som bare det (hjertebank), hjertebanken gir seg imidlertid raskt etter at jeg skjønner at hjertet slår.

Jeg var hos lege i forbindelse med en nylig forkjølelse, i den forbindelse, nevnte jeg brystdirringen. Hvorpå legen tok blodtrykket og lyttet til hjertet mitt, uten å få mistanke om noe galt. Det som har oppstått etter legebesøket, er at pulsen "stopper", uten at jeg vet hvor lenge. Det er uansett lenge nok til at jeg mister taket og i redsel ikke finner den igjen.

Spørsmålet mitt er altså:

Er det normalt at pulsfrekvensen stopper opp slik?

Når en lege lytter til hjertet, er jo dette maks i 30-60 sek, og av de kanskje 60-70 gangene jeg har tatt pulsen den siste uken har den i 98% av tilfellene vært jevn og rytmisk. Hva hvis legen hadde lyttet akkurat under et slikt stopp?

Jeg vet at en del av mine symptomer kan knyttes til angsten om at hjertet skal stanse, men for å evt. jobbe meg ut av det leter jeg etter logiske/faktiske forklaringer på ubehaget.

Mann, 25 år

Svar

Hei!

Jeg er ikke helt sikker på hva som ligger i uttrykket "dirring", men jeg tolker det som en uro eller en slags vibrasjon.

Pulsslagene skal være identiske med hjertefrekvensen, fordi de er hjertets slag som er mediert via blodet til pulsårene. Det er klart det er en skremmende opplevelse at du ikke finner pulsen din, men du kan jo neppe ha en hjertestans siden du er i live og fortsetter å lete etter pulsen din ;-)

Jeg kan tenke meg to forskjellige årsaker til det du opplever:
1. at du ikke er direkte på pulsen når du kjenner fordi du har flyttet litt på følepunktet, og at det da går litt tid før du klarer å gjenfinne pulsen som faktisk hele tiden er normalt til stede. Fordi du ikke finner den får du nærmest en angstreaksjon slik du beskriver.
2. at hjerterytmen din er litt uregelmessig. I noen tilfeller er uregelmessigheten slik at det blir en lengre pause mellom to slag, fordi hjertet må hente seg inn igjen før det kan fyres et nytt slag. Normalt merker man ikke noe til en slik pause, men hvis du ligger og kjenner på pulsen blir det jo åpenbart en uregelmessighet. Også i dette tilfelle tror jeg du får en panikkfølelse slik du beskriver.

Du har helt rett i at en slik undersøkelse hos lege har en begrenset verdi. For å kartlegge dette bedre kan du gå med en pulsmåler i 24 timer og registrere hjerterytmen som deretter tolkes av hjertelege. Dette vil gi svar på om du har en reell pause i hjerterytmen.

Hvis dette er normalt eller du har litt uregelmessig puls så bør du kunne slå deg til ro med det og ikke måle pulsen så ofte - jeg tror det generer en del unødvendig utrygghet og fokus på noe som neppe har sykdomsbetydning.