Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Brystsmerter og koffein

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 19 år. For ca. 2 år siden begynte jeg å oppleve brystsmerter og pusteproblemer. Det startet å komme når jeg hadde drukket for mye kaffe, typisk over en liter på en dag. Etter som tiden gikk ble dette verre, og i fjor kunne jeg ikke drikke en eneste kopp kaffe uten å få brystsmerter/ ubehag. Når vinteren kom begynte også snus å gi problemer. Senere har jeg oppdaget at jeg får de samme brystsmertene/ tungpusten av ting som te og pepsi max. Dette inneholder en del koffein har jeg funnet ut gjennom googling. Det skal ikke mer enn et glass eller en kopp til før jeg føler meg skikkelig dårlig. Nylig har selv svak snus gitt problemer, og jeg har måttet kutte ut snus helt.

Smertene oppleves som stikkende eller klemmende i brystregionen på venstre side på forskjellige steder. Det kjennes til tider som om noen stikker en skrutrekker inn i ryggen min og penetrerer hjertet fra bak, bare mindre smertefult. Ofte er det tungt å puste både inn og ut. Jeg kan også få smerter strålende opp hele halsen. Visse ganger kan jeg også få ganske betydelige smerter på sidene av halsen på ett enkelt punkt. Både strålingen og punktsmerten er lokalisert ved halspulsåren.

Jeg har vært hos lege og tatt EKG, og han sa alt var fint og at jeg ikke er syk. Men jeg klarer ikke helt å stole på hva legen sier. Jeg har også gått med 24t overvåkning, men hadde ingen særlige ''anfall''. De gangene jeg opplevde litt brystsmerter noterte jeg det og sendte inn, men de fant tydeligvis ingenting feil iom. at jeg ikke fikk høre noe. Jeg har prøvd å forsone meg med at det er psykisk, men iom. at smertene er der selv om jeg ikke engang er redd dem mer får meg til å bli litt skeptisk.

Jeg har akseptert at jeg bare må leve med det, siden legen sier jeg er frisk. Men jeg har gjort dette i over et år uten særlig frykt, og problemene har gradvis utviklet seg. Legen hørte på hjertet mitt nylig og sa det var bra.

Jeg lurer egenlig på om jeg bør ta det vidre, eller å slutte å engste meg? Takk.

Svar

Hei !
Du har reagert med brystsmerter og ubehag når du har drukket mye kaffe, etterhvert også med snus, te og pepsi max. Du beskriver smerter lokalisert til til brystregionen på venstre side på forskjellige sider, og punktsmerter på en plass lokalisert ved halspulsåren. Du har tatt vanlig EKG og 24 timers EKG, uten at man har påvist at noe er sykelig.
Koffein kan blant annet gi ved svært høyt inntak kvalme,oppkast og magesmerter. Koffein kan også gi økt spenningstilstand i musklene dine og musklekramper. Uregelmessig puls og hjerterytme. Dette kan være symptomer når du drakk over en liter kaffe hver dag, men ikke av så små mengder som du nå drikker. Mest sannsynlig har du det vi kaller myalgier, det vil si muskelsmerter i musklene mellom ribbeinene dine (interkostalmuskulaturen din ). Dette opptrer ofte hos unge menn og kalles Tietzes syndrom. Den smerten du kjenner i halsen vil også kunne forklares ut fra samme mekanisme. Det som gjør at slike brystsmerter ikke aksepteres som psykiske er at man tror at man ikke"spenner seg ", når man nettopp gjør det. Den samme forskjellen er det mellom angst og redsel. Angst er en følelse man ikke helt vet hvorfor kommer, mens redsel er den følelsen man har når man vet hva man er redd for. Jeg forstår at du har vansker med å forsone deg med at det kan være psykisk, men fysisk aktivitet og et annet fokus kan kanskje hjelpe deg til både slappe av og få tankene dine bort fra at du tror at du er syk. Jeg synes at du skal slutte å engste deg, men det gjør du best ved at du finner en fysisk aktivitet du trives med.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-