Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Botox og hjerterytmeforstyrrelser

Spørsmål

Hei. Jeg er en 41 år gammel kvinne som hver 12.uke får botox for kronisk migrene. 10-12 anfall i måneden før botox. Har vært gjennom 4 runder til nå. Det er første forebyggende medisinen som har redusert anfallene mine. Det jeg lurer på er om der er noen sammenheng mellom botox og ekstraslag på hjertet? Dei to siste rundene med botox har jeg fått ganske mange ekstraslag etter ca 2 uker etter injeksjonene, og da har jeg daglige ekstraslag i ca 1 måned før det roer seg igjen. Kan legge til at jeg har hatt ekstraslag i mange år, men da gjerne bare noen ganger i året. Ifjor sommer FØR jeg startet med botox, hadde jeg en dag med kontinuerlig ekstraslag i 3-4 timer. Ingen smerter eller svimmelhet. Tatt EKG flere ganger siste året og det er fint. Har ikke fanget opp ekstraslagene. Skal ta Holters i slutten av august. Har time for ny botox om noen dager, og er nå svært usikker på om jeg bør gjøre det med tanke på om det virker inn på hjertet eller om det har bare vært tilfeldigheter. Ønsker svært gjerne å fortsette med botox da den virker så godt. Har prøvd nesten alt annet av forebyggende medisiner uten hell, men selvfølgelig, er det botoxen som gir ekstra mange ekstraslag og det er farlig, slutter jeg selvfølgelig med den. Bruker Selo-Zok 100mg daglig mot litt høyt diastolisk blodtrykk og litt høy hvilepuls. Håper du kan gi meg noen råd. Tusen takk.

Kvinne 41
Svar

Hei !

Du er en 41 år gammel kvinne som hver 12. uke får botox for kronisk migrene. Du har 10-12 anfall i måneden før botox, og har svært god effekt av botox behandling for migrene. Du spør om det er noen sammenheng mellom botox injeksjoner og migrene. Det er ulike måter å sette botox på ved migrene. Du kan lese om dette her (https://www.dagensmedisin.no/artikler/2014/03/19/ulik-praksis-for-botoxbehandling-ved-migrene/). Man kan også sette botox i slik at den får en effekt på refleksbaner og det parasymptiske nervesystemet. Det autonome nervesystemet består av det sympatiske og det parasympatiske, i tillegg til at det finnes et enterisk ( nervesystem i tarm) nervesystem. Dersom man påvirker det sympatiske eller det parasympatiske nervesystemet, så vil dette kunne påvirke hjertrytmen. Jeg har søkt gjennom den litteraturen som finnes uten å finne at botox skulle gi hjerterytmeforstyrrelse når det blir benyttet  til migrene behandling. Du har hatt ekstraslag også før du fikk botox. Disse ekstraslagene er normalt ikke farlige, så ut fra dette aspektet så er det ikke grunnlag for å slutte med botox injeksjoner.  Det at du blir urolig for at det er en sammenheng mellom botox og ekstraslag, vil også kunne trigge ekstraslagene ved at du skiller ut stresshormoner (https://forskning.no/hormoner-menneskekroppen-stress/adrenalin-er-ikke-det-eneste-stresshormonet-ny-studie-viser-at-skjelettet-ogsa-setter-i-gang-akutt-stress/1570304). Stresshormoner virker inn på hjertrytmen. Det finnes derfor flere andre årsaker til ekstraslag enn botox. Det er jo slik at selv om to hendelser opptrer samtidig, så behøver det ikke å være  en sammenheng mellom dem. Jeg vil absolutt anbefale deg å fortsette med botox behandlingen om du har effekt av dette i forhold til forebygging av alvorlig migrene som du har. 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-