Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Beta-blokker - hva er det?

Spørsmål

Jeg har nå etter mange og lange undersøkelser av hjertet begynt å ta en medisin som heter Selo-Zok. Dette er jo en såkalt "Beta-blokker", men hva er egentlig "Beta-blokker", og hva gjør de? Når man først har begynt med disse medisinene (og de forhåpentligvis virker) må de da brukes resten av livet, eller skal man prøve å slutte etter en stund og se om kroppen har "stabilisert" seg?

Grunnen til at jeg får disse medisinene er at de skulle stabilisere pulsen slik at jeg ikke besvimer.
Vanligvis har jeg meget lav puls, er det vanlig å få denne type medisiner i et slikt tilfelle?

Medisiner: Selo-Zok

Kvinne, 35 år

Svar

Hei!

Betablokkere er en gruppe medisiner som virker på det ikke-viljestyrte nervesystemet, dvs det systemet som styrer hjertefrekvens, pusting, tarmfunksjoner og mange andre ting som vi ikke selv påvirker til daglig.

Betablokkeres viktigste funksjon i denne sammenhengen er å roe ned hjertefrekvensen og å senke blodtrykket. Hvis du har lav puls fra før kan det gjøre deg litt mer utsatt for følelse av svimmelhet og eventuelt besvimelse hvis du feks reiser deg fort opp fra sittende eller liggende stilling, men det har sikkert legen din tatt hensyn til.

Betablokkere kan man godt slutte med hvis alt roer seg ned, men det er viktig at du aldri slutter brått og plutselig, men trapper ned gradvis over en periode, aller helst i samarbeid med legen din.

Du kan lese mer om betablokkere underlinken over til høyre.