Atrieflimmer

Spørsmål

Fikk påvist anfallsvis atrieflimmer i 2016. Var på Feiring klinikken for utblokking i juni 16 men var så lite plakk at jeg ikke trengte stente. Gikk fra april 16 til mars 17 på blodfortynnende, betablokkere, Statiner til og fra og blodtrykk medisin. De har ikke klart å fange opp flimmer siden og sykkeltest er ok. Problemet er at jeg får tungpustet og uregelmessig puls ved fysisk aktivitet over lengre tid og spesielt på jobb. Jeg blir tungpustet da jeg sitter bakoverlent i sofa. Kvalme oppstår og da. Leger finner ikke ut noe. Fastlege mente jeg var kandidat for ablasjon men sykehus innlandet Elverum mener ikke det. Jeg er pr idag medisin fri etter eget valg da bivirkninger blir for mye for meg. Fikk derimot nylig Metoprolol Mylan 50 mg "Pill inn pocket" av min nye lege nå i juni. Problemet er da at jeg ikke orker noe , pulsen raser ned til 45 på jobb, og den ødelegger nattesøvnen. Har prøvd alle typer betablokkere. Prøvde Xarelto 20 mg, Eliquis 5 mg, med store plager som gjorde meg svimmel og ør. AlbylE virket bra. Hadde fortykket septum på hjerte men dette var feil diagnose, hadde betydelig belegg i halskar noe som og er tilbake vist. Blodtrykk da jeg gikk sykmeldt i perioden var uten medisiner 116/67-60. Da jeg nå er i full jobb igjen så er trykket på 150/85-70. Jeg får fremdeles tungpust anfall der jeg må sette med ned på huk for å bremse disse. Dette plager meg så mye men blir ikke trodd av leger lengre. Har måtte ta kontakt med psykisk helsevern i kommunen pga dette året. Hva må til for å få en ordentlig sjekk i dette landet? Jeg har brukt over 50000 kr på diagnose som viste seg være feil men sliter ennå med tungpust anfall. Kan jeg be min nye fastlege henvise meg til ny sjekk hos annet sykehus eller er sjanser brukt opp da kardiolog på Elverum sykehus sier alt er bra? Eller må jeg ta opp lån og betale for dette i utlandet? Merk jeg gikk fast i 3 år på Arcoxia 120 mg pga atrose i kne tiden jeg utviklet tungpust. Noe ingen vil si noe om idag.

Svar

Hei !
Du har fått påvist anfallsvis atrieflimmer i 2016. Du ble behandlet med statiner og betablokkere i tillegg til blodtrykksmedisin. Man har ikke klart å påvise atrieflimmer etter 2016. Du skriver derimot at du blir tungpustet og får uregelmessig puls ved fysisk aktivitet over lengre tid og spesielt på jobb. Din fastlege mener at du er kandidat for ablasjon, men sykehuset innlandet-Elverum, mener ikke det. Du har fått Xarelto og Eliquis, men hadde store plager av disse medikamentene. Albyl virker bra. Du spør hva som må til for å få en ordentlig "sjekk" i Norge.
For det første så er det slik at dersom du har en såkalt paroxysmal atrieflimmer, så vil ikke Albyl-E forhindre slag. Xarelto og Eliquis vil kunne forhindre slag på grunn av rytmeforstyrrelse. I og med at du ble satt på disse medisinene, så ville jeg anta at man har påvist at du har en paroxysmal atrieflimmer. Ut fra din beskrivelse med tungpustenhet og uregelmessig puls, så kan dette være atrieflimmer. Spesielt også dersom vi ser dette opp mot at du har fått påvist anfallsvis atrieflimmer i 2016.
Du behøver ikke å reise til utlandet for å få dette utredet. I første omgang ville jeg ha bedt min fastlege om å henvise meg til en annen kardiolog for "second opinion". Det finnes også en egen app som heter "Kardia" . Den krever en liten plate som du legger fingrene på når du har anfall med uregelmessig puls. Da får du registrert hjerterytmen din. Vertikal-Forsikring i Norge skal ha denne for salg. Du kan også få såkalt Holter-registrering, som gir registrerer hjerterytmen din gjennom døgnet. Dette krever henvisning til kardiolog.Jeg kan ikke svare på om du er kandidat for ablasjon, men dersom du har hyppige anfall med atrieflimmer og blir veldig påvirket av dette, kan du være en kandidat for ablasjon.
Jeg forstår at du føler at du møter en "mur", og at dette kan medføre at du får psykiske reaksjoner. Slik jeg oppfatter det, så er det derimot slik at du har en fysisk sykdom som gir deg disse problemene. Det finnes også en egen rådgivningstelefon hos Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL-tlf 67023023), for pasienter med hjerte og lungesykdommer. Det kan være til hjelp å få snakke med noen som har dette som sitt arbeidsområde. Jeg forstår hvordan din situasjon er, og ønsker deg lykke til !