Atrieflimmer og tretthet i bena

Spørsmål

Hei. Jeg fikk påvist Hjerteflimmer i 2011 -på ferie i Lofoten.Legen skrev ut Albyl E. Da jeg returnerte til Ullensaker,oppsøkte jeg fastlegen som umiddelbart tok fra meg Albyl E,"dette er ikke blodfortynnende" sa hun.Hun skrev samtidig ut Candesartan Krka og Atorvastatin Mylan. Jeg fikk ganske snart problemer med tretthet i bena samt veldig tungt og gå i trapper eller litt stigning i terreng.Dette har fulgt meg siden disse årene.Pulsen er også lav,bare ca.45. Dette plager meg veldig i det daglige.Jeg liker godt og trene og gå i naturen, men det er veldig tungt. Synes dette er svært plagelig og min livskvalitet blir dårlig. Har du et forslag til evnt. behandling?

Kvinne 70
Svar

Du har hatt hjerteflimmer(Atrieflimmer) siden 2011. Du ble da satt på Albyl-E. Deretter har du fått Candesartan Krka og Atorovastin Mylan.  Du har en lav puls på 45. Jeg er enig i at Albyl-E ikke er blodfortynnende medisin ved atreflimmer, men det påvirker hvordan blodet levrer seg og gjør at blodet levrer seg mindre (altså er blodfortynnende). Dette er ikke nok når du har hjerteflimmer/Atrieflimmer. Man bør da bruke såkalte NOAK eller Marevan. NOAK står for "Nye blodfortynnende legemidler man tar via munnen".  Eliquis er eksempel på en slik medisin. Om du ikke har en slik medisin bør man vurdere at du skal ha dette. Dersom du har en puls på 45 ved aktivitet, så er det for lavt. Man bør da vurdere om du kan ha behov for en Pacemaker. Du bør derfor få en hjerterytmeutredning, og eventuelt behandling. Du beskriver "tretthet" i bena og at det er "tungt" å gå i trapper. Dette kan være et uttrykk for at hjertet ikke klarer å pumpe nok blod ut til musklene dine, og at du derved får redusert yteevne. Dette kan bedres ved at man øker hjertefrekvensen din. Du bør derfor utredes hos en hjertespesialist, dette kan fastlegen hjelpe deg med.