Anfall med høy puls

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 29 år som bekymrer meg for hjertet mitt. Har siden 15 års alderen vært plaget med ekstraslag, dette er i dag så og si borte. Fra 23 års alderen begynte jeg å oppleve perioder med hjertebank, har vært god i mange år, men nå har det startet igjen. Har vært undersøkt med EKG i hvile flere ganger, og ultralyd, men dette begynner å bli mange år siden nå.
Anfallene med høy puls skjer som regel på natten, jeg kan våkne opp og føle en uro, for så å reise meg raskt opp og da slår hjertebanken inn. Vil tippe den går opp mot 150-160, fikk tatt EKG for 6 år siden, da var pulsen 130 og legen kunne ikke finne noe galt. Normal sinusrytme. Jeg opplever ikke annet ubehag enn redsel og skjelvinger når hjertebanken har tatt slutt, den tar raskt slutt dersom jeg legger meg ned og puster rolig. Gradvis opp og gradvis ned.
Jeg er nok litt stresset for tiden, men skjønner ikke hvorfor disse anfallene nå begynner å skje så ofte. Jeg forventer at de skal komme om natten, og de gjør som regel det.
Ellers har jeg lagt merke til at hvilepulsen min er forhøyet enkelte ganger (ca 80), som regel ligger hvilepulsen min mellom 60-70. Jeg er aktiv hver dag, sykler mye. Men opplever at det skal lite til før pulsen øker.
I sittende stilling ligger pulsen mellom 75-80. I ståense stilling 90-95, og gående 100-115.
Ved moderat til rask sykling ligger pulsen min på 150-160. Jeg opplever at pulsen går raskt ned etter trening, Ligger jeg på 150, har den gått ned til 90-100 iløpet av 30 sekunder til 1 minutt.
Har aldri opplevd ubehag under trening, og aldri opplevd hjertebank når jeg er opptatt med andre ting enn å fokusere på hjertet.
Jeg kan også legge til at pulsen øket etter et større måltid, kan da ligge opp mot 90. Dette har jeg hatt i alle år, pulsen ligger også noe høyt etter feks karbad.
Er dette noe jeg bør undersøke videre? Jeg måler pulsen konstant for tiden, og er veldig redd jeg kan ha en hjerterytmeforstyrrelse.
Jeg røyker ikke, og er ikke overvektig.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Dette er altså ikke noe nytt for deg, og du har vært grundig undersøkt tidligere. Jeg tenker derfor at det er usedvanlig liten grunn til å tenke at dette skal kunne ha med sykdom å gjøre nå.

Men:
Jeg synes allikevel at du skal ta deg en tur til fastlegen for en sjekk, bl.a. for å konstatere at du ikke har høyt stoffskifte, lav blodprosent og andre ting som kan trigge rask puls. Får du en bekreftelse på at alt er vel, så tror jeg det i seg selv er en såpass beroligende beskjed at det kan ha en dempende og nyttig effekt i seg selv, på disse anfallene. Du er nå veldig redd, skriver du, og du måler pulsen i ett sett. Det er "oppskriften på" høye adrenalinnivåer, og høye adrenalinnivåer trigger anfall med rask hjerterytme. Altså ser vi helt klart for oss tegningene av en ond og selvforsterkende sirkel her, som et legebesøk kan sette en stopper for.

Håper det var et greit svar. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-