Hva er normal puls?

Pulsen vår kan si noe om hva slags form vi er i, men hva som er normalt, vil variere veldig. Endringer i puls kan være helt ufarlig, men det kan også være et tegn på sykdom.

RIKTIG PULS? Ikke alle pulsklokker er like nøyaktige. Foto: NTB Scanpix
RIKTIG PULS? Ikke alle pulsklokker er like nøyaktige. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Puls er i utgangspunktet det man kjenner over en pulserende arterie (pulsåre). Puls brukes ofte i betydningen pulsfrekvens eller hjertefrekvens, og måles i antall slag per minutt.

Studier viser at høy hvilepuls øker risikoen for hjerteinfarkt og andre typer alvorlig hjertesykdom hos personer som ellers er friske. Dette er data fra store befolkningsundersøkelser, og kan ikke uten videre overføres til enkeltpersoner.

– Laveste normale hjertefrekvens hos voksne mennesker varierer svært mye. Et individs maksimale hjertefrekvens er en iboende og ikke trenbar egenskap. Den faller gradvis med alderen, sier Jan Pål Loennechen, overlege i kardiologi ved St. Olavs hospital.

Hjertefrekvensen er lav på natten og høy på dagen, og den er høyest ved fysisk aktivitet.

– Skal man bruke hjertefrekvens som mål for aktivitetsnivå ved trening, bør man kjenne sin egen maksimale hjertefrekvens eller «makspuls».

Makspuls sier ikke noe om hva slags fysisk form du er i, men er en referanseverdi for å måle intensitet ved trening.

Sjekk pulsen: Det kan være lurt å følge med på pulsen. Foto: NTB Scanpix
Sjekk pulsen: Det kan være lurt å følge med på pulsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bør ikke stole helt på pulsklokker

Noen bruker pulsklokker og aktivitetsarmbånd for å følge med på pulsen sin, men ifølge Loennechen er det stor forskjell i kvalitet på registreringen. Stort sett er kvaliteten god nok til å måle treningsintensitet, men ikke til å påvise hjerterytmeforstyrrelser.

– Støy og dårlig kontakt er en vanlig årsak til variasjon. Dersom man systematisk ser høy hjertefrekvens samtidig med unaturlig opplevelse av hjertebank og ubehag, bør man snakke med legen om det.

Høy puls (takykardi) - oppsøk lege hvis pulsen din er så høy.

SLIK MÅLER DU PULSEN: Press to fingre på håndleddet, nedenfor tommel. Tell pulslag i ett minutt. Foto: NTB Scanpix
SLIK MÅLER DU PULSEN: Press to fingre på håndleddet, nedenfor tommel. Tell pulslag i ett minutt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Er du godt trent, vil hvilepulsen være lavere

Som sagt vil normal hvilepuls variere fra person til person. Generelt vil en person som er i god form, ha lavere hvilepuls enn en person som er i dårlig form.

Les hva allmennlegen sier om barn og hvilepuls.

Kardiolog og forsker: Håvard Dalen Foto: www.hnt.no
Kardiolog og forsker: Håvard Dalen Foto: www.hnt.no Vis mer

– Det er like normalt med 45 og 90 i hvilepuls. En landslagsutøver kan også ha høyere hvilepuls enn en utrent person, selv om det er noe uvanlig, sier Håvard Dalen, kardiolog ved sykehuset i Levanger og St Olavs hospital, og forsker ved NTNU.

Når vi blir eldre er det ikke unormalt at hvilepulsen stiger litt, men ofte vil den ikke bli så mye høyere med alderen.

– Ofte blir man mer inaktiv med alderen, så hvilepulsen øker. For å finne et grovt anslag av hva makspulsen din skal ligge på, kan du ta 220 minus alder. En 20-åring vil dermed ha en forventet makspuls på cirka 200, mens en 60-åring vil ha en makspuls på rundt 160.

Men hvis du ikke er godt trent, og har puls under 60 kan det være et tegn på bradykardi - unormal lav puls.

AlderNormal hvilepuls (antall slag per minutt)
Spedbarn

130–150

Barn

90–100

Voksne

50 - 80

Kilde: Sml.no

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Ikke alltid sykdom som fører til endring i puls

Noen vil kanskje tro at det er sykdom på gang når de merker at pulsen endrer seg, men det er ikke alltid tilfellet.

– Veldig høy eller veldig lav hvilepuls kan være et tegn på sykdom. Det kan også komme av for eksempel en vanlig forkjølelse. Endring i puls er vanlig blant de som har høyt eller lavt stoffskifte, sier Dalen.

Stress og uro kan være faktorer som påvirker hvilepulsen. Hvis man engster seg mye, kan man tenke at kroppen går i forsvarsposisjon, og dermed kan man få hjertebank eller høyere puls.

– De som har angst for eksempel, vil ha høyere hvilepuls selv om de sitter i ro. Merker du store endringer kan det være lurt å ta en tur til legen, men ofte er det andre faktorer som spiller inn, og det vil gå over av seg selv.

Revisjon: 17.12.2018 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon Videokonsultasjon koster 350,-
Leger på vakt
Martha Lamøy
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå