Puls

Hva er normal hvilepuls når man sover?

Pulsen påvirkes av mange faktorer, og endrer seg gjennom døgnet.

PULS UNDER SØVN: Har du en pulsklokke kan du måle pulsen når du sover. Bilde: Chaay_Tee / Shutterstock / NTB
PULS UNDER SØVN: Har du en pulsklokke kan du måle pulsen når du sover. Bilde: Chaay_Tee / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er puls?

Pulsen regnes som antall utvidelser i pulsåra per minutt, og oppstår når hjertet trekker seg sammen. Pulsfrekvensen er derfor et uttrykk for hjertefrekvensen. Når hjertet hos friske mennesker slår fortere, har de også en høyere puls.

Hver gang hjertet trekker seg sammen oppstår det en trykkstigning i de blodårene som fører blod ut til kroppens vev, de såkalte arteriene. Trykkstigningen fører til at arteriene blir utvidet et kort øyeblikk, før de trekker seg sammen igjen.

Det er denne svingningen i arterieveggen som kan føles som et pulsslag der hvor det ligger en stor arterie rett under huden.

Hvilepuls

Hvilepulsen er den pulsen du har når du hviler deg, i våken tilstand.

Den normale pulsen i hvile er omkring 60 slag per minutt hos friske menn, og 70 slag i minuttet hos friske kvinner.

Hos barn er normal hvilepuls mellom 90 og 100 slag per minutt, og hos spedbarn er det 130 til 150 slag per minutt.

Hvilepulsen faller hvis man trener og får bedre kondisjon. Personer med god kondisjon har en hvilepuls på omkring 50 til 65 slag per minutt.

Ved hard fysisk trening skal hjertet helst kunne slå med opp til 200 slag i minuttet hos friske 20-åringer. Maksimalfrekvensen avtar deretter med omtrent ti slag per minutt hvert tiende leveår.

Dette er normal puls under søvn

Når du sover er det naturlig at hjerterytmen faller, også lavere enn ved normal hvilepuls. Dette gjelder både for voksne og barn (3, 4).

Det er ikke unormalt at hjerterytmen, og dermed pulsen, blir så lav som 40 til 50 slag per minutt (3), men det er selvfølgelig store individuelle forskjeller.

I løpet av natta vil du gjennomgå forskjellige søvnfaser. I disse søvnfasene har du normalt også forskjellig pulsfrekvens (5).

I begynnelsen, når du befinner deg i stadiene med lett søvn, faller hjertefrekvensen, og dermed pulsen. Når du deretter beveger deg inn i den dype søvnen faller hjertefrekvensen som regel ytterligere, og på dette tidspunktet er pulsen på sitt laveste.

Ved REM-søvnen, som er den søvnfasen hvor du oftest drømmer, stiger hjertefrekvensen igjen, og pulsen er ofte den samme som når du er våken.

Hva kan påvirke pulsen?

Mange faktorer kan påvirke hjertefrekvensen. Først og fremst er det viktig å påpeke at vi alle er forskjellige, og at normal hvile- og sovepuls varierer fra individ til individ.

Hjertefrekvensen blir blant annet påvirket av forskjellige typer sykdom, medisiner og kondisjon. Alder og kroppsstørrelse har også betydning for pulsen.

Ved febersykdom er det ikke unormalt at pulsen stiger, også under søvnen. Langvarig stress kan også føre til økt hjertefrekvens under søvn (6).

Slik styres hjerteslagene

Som vi har vært inne på svarer pulsslagene som regel til hjertefrekvensen. Men hvordan styres egentlig hjertefrekvensen hos friske mennesker?

Hjertet blir faktisk styrt av små elektriske impulser. I et av hjertets fire kamre finnes det nemlig et område med spesialiserte celler, kalt sinusknuten. Dette er hjertets egne, naturlige pacemaker.

Fra sinusknuten blir det sendt elektriske impulser ut til resten av hjertemuskelen via noen fine elektriske ledningsbaner. Dette fører til at hjertemuskulaturen trekker seg sammen, noe vi oppfatter som at hjertet slår et slag.

De elektriske impulsene blir normalt sendt ut regelmessig, noe som gir en jevn hjerterytme.

Det er likevel ikke bare hjertets eget elektriske system som bestemmer hvor raskt hjertet slår. Nerver fra hjernen kan få hjertet til å slå raskere eller langsommere. Når man er fysisk aktiv slår for eksempel hjertet raskere. Hormoner kroppen utskiller under stress kan også endre hjertets hastighet.

Når skal du søke lege?

Bradykardi er unormal langsom puls. Det gjenkjennes ved at hjerterytmen er under 60 slag per minutt. Unormalt lav puls kan være et tegn på forstyrrelser i kroppens saltbalanse eller hjertesykdom. Det kan også oppstå ved lavt stoffskifte.

Blant friske og godt trente mennesker er det ikke uvanlig å ha lav puls. Mange har også langt lavere hvilepuls enn 60 slag i minuttet, og som allerede skrevet er det normalt med enda lavere puls under søvn.

Hvis du har lavere hvilepuls enn 60 slag per minutt uten at du er godt trent, bør du søke lege. Hvilepulsen måles i våken tilstand. Det gjelder særlig hvis du også har symptomer som svimmelhet, besvimelse eller kort pust.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer