Er lav puls farlig?

Når er pulsen vår for lav, og når blir lav puls farlig?

LAV ELLER NORMAL PULS? For en voksen person som trener kan en hvilepuls på 50 være normalt. Foto: Lommelegen.no
LAV ELLER NORMAL PULS? For en voksen person som trener kan en hvilepuls på 50 være normalt. Foto: Lommelegen.no Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er puls?

Puls er en trykkstigning som kommer som et resultat av at hjertet trekker seg sammen for å pumpe ut blod. For hver gang hjertet trekker seg sammen for å pumpe ut blod generere dette et trykk som man kan kjenne over de overflatiske arteriene. Arteriene er blodårene som fører blod fra hjertet og ut i kroppen. Eksempler på slike blodårer der man kan kjenne pulsen er årene på halsen og på underarmen mot håndleddet.

Den normale pulsen er hos friske voksne er 60 til 100 slag i minuttet. Hos friske er pulsen svarende til hjertefrekvensen – altså hjerteslagene. Har man 50 i puls i minuttet betyr det at hjertet slår 50 slag i minuttet. Pulsen til barn vil varierer etter alder.

Det er helt vanlig at pulsen blir lavere ved søvn og høyere under en treningsøkt. Det er en rekke andre faktorer som også påvirker hjertefrekvensen vår – og dermed pulsen. Noen slike faktorer er redsel, begeistring, nervøsitet, en rekke sykdommer blant annet stoffskiftesykdommer, psykisk stress, anoreksi og anstrengelser. Flere medisiner kan gi redusert puls, medisinen betablokker er et godt eksempel på dette. (1, 2)

image: Hva er normal puls?

Hva er normal puls?

Lav puls – bradykardi

Lav puls defineres som puls under 60 slag i minuttet, innenfor medisinen omtales dette som bradykardi. Selv om man har hvilepuls på under 60, betyr ikke dette nødvendigvis at noe er galt.

Friske mennesker som trener har ofte lav hvilepuls. Hvilepuls på 50 hos ellers friske trente personer er ikke unormalt. Hva som er normal hvilepuls vil varierer fra person til person, og enkelte profesjonelle idrettsutøvere kan ha hvilepuls langt under 50 slag i minuttet.

Vi vet at hvilepulsen kan reduseres ved å trene utholdenhetstrening, og lav hvilepuls er ofte gunstig for helsen, mens høy hvilepuls er forbundet med hjerte-kar sykdommer. Ved lav puls hos ikke trente personer bør man oppsøke lege for å få en vurdering. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Hvilken puls forbrenner mest fett?

MÅLE PULS: Man kan blant annet måle pulsen ved å holde to fingre over blodåren som går overfladisk på underarmen mot håndleddet. Foto: Den Rise / NTB
MÅLE PULS: Man kan blant annet måle pulsen ved å holde to fingre over blodåren som går overfladisk på underarmen mot håndleddet. Foto: Den Rise / NTB Vis mer

Når er pulsen farlig lav?

Pulsen vår er altså en konsekvens av at hjertet trekker seg sammen. Hver gang hjertet trekker seg sammen, og vi får et pulsslag, forsyner hjertet kroppen med nytt oksygenrikt blod, som vev og organer i kroppen vår er helt avhengig av. Lav puls kan være et alvorlig helseproblem hvis det medfører at hjertet ikke klarer å forsyne kroppen tilstrekkelig med blod.

Lav puls som medfører symptomene under kan være et tegn på at hjertet ikke klarer å pumpe tilstrekkelig med blod. Man skal da alltid ta umiddelbar kontakt med helsevesenet. Symptomer kan være:

Legen vil gjøre en rekke utredninger for å finne ut hvorfor pulsen er lav. I enkelte tilfeller kan det bli aktuelt å få operert inn en pacemaker for å få korrigert hjerterytmen. (1)

image: Høy puls - takykardi

Høy puls - takykardi

Komplikasjoner

Lav puls som et resultat av at hjertet ikke pumper tilstrekkelig med blod ut til kroppen kan føre til hjertesvikt, tilbakevendende besvimelser, hjertestans og død. (1)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder

1) Mayo Clinic, Bradycardia 2) Store medisinske leksikon, Bradykardi 3) Dalby M, Gjesdal K. Hva sier hvilepulsen om helse og sykdom? Tidsskr Nor Legeforen 2012; 132: 1348–51.