Er høy puls farlig?

Når er pulsen for høy, og når blir rask puls farlig?

RASK PULS: Normal puls er fra 60 til 100 slag i minuttet. Foto: Production Perig / NTB
RASK PULS: Normal puls er fra 60 til 100 slag i minuttet. Foto: Production Perig / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er puls?

Puls er en trykkstigning som kommer som et resultat av at hjertet trekker seg sammen. For hver gang hjertet trekker seg sammen generere dette et trykk som man kan kjenne over flere arterier som ligger like under huden. Arterier er blodårene som fører blod fra hjertet og ut i kroppen. For eksempel kan man kjenne pulsen på blodårene på halsen og på underarmen mot håndleddet.

Den normale pulsen er hos friske voksne 60 til 100 slag i minuttet. Hos friske er pulsen svarende til hjertefrekvensen – altså hjerteslagene. Har man 50 i puls i minuttet betyr det at hjertet slår 50 slag i minuttet. Hos enkelte med hjertesykdommer vil ikke pulsen nødvendigvis samsvare med hjerteslagene. For eksempel kan hjertet ved atrieflimmer slå så raskt og uregelmessig at ikke alle slagene blir gjort om til et tydelig pulsslag som man kan kjenne over blodårene. Pulsen til barn vil varierer etter alder.

Det er helt vanlig at pulsen blir lavere på natten ved søvn og høyere under en treningsøkt. Det er en rekke andre faktorer som også påvirker hjertefrekvensen vår- og dermed pulsen. (1, 2)

Variasjon i puls

Pulsen vår kan variere i ulike situasjoner som en normal respons fra kroppen vår. Pulsen kan da bli høyere enn den normale hvilepulsen, uten at dette nødvendigvis er et uttrykk for sykdom.

  • Trening: Under fysisk trening skal pulsen stige.
  • Stress, både fysisk og psykisk kan gi pulsstigning. For eksempel er det vanlig at pulsen stiger i forbindelse med en eksamen som man er nervøs for. Eller hvis man er redd for sprøyter er det ikke uvanlig at man kan oppleve en forbigående høy puls når man får vaksine.
  • Ved graviditet er det vanlig at hvilepulsen kan øke noe, opp til rundt 90 slag i minuttet. Hvor mye pulsen øker vil variere fra person til person.
  • Etter måltid kan man oppleve at pulsen stiger noe. (1, 2, 3)
MÅLE PULS: Man kan blant annet måle pulsen ved å holde to fingre over blodåren som går overfladisk på underarmen mot håndleddet. Voyagerix / NTB
MÅLE PULS: Man kan blant annet måle pulsen ved å holde to fingre over blodåren som går overfladisk på underarmen mot håndleddet. Voyagerix / NTB Vis mer

Når er pulsen unormal høy?

Høy puls defineres som puls over 100 slag i minuttet, innenfor medisinen omtales dette som takykardi.

Det er flere tilstander og lidelser i hjertet som kan gi høy puls, men høy puls kan også være en reaksjon fra kroppen på en sykdom eller lidelse som ikke nødvendigvis kommer fra hjertet, men som altså kan påvirke hvor hurtig hjertet slår.

Når er høy puls farlig?

Det er mange tilstander og sykdommer som kan gi høy puls. Men ved puls over 100 slag i minuttet i en normal situasjon der pulsen vanligvis ikke ville vært økt, bør lege kontaktes. Slik unormal høy puls er et tegn på at noe påvirker den elektriske aktiviteten i hjertet, og bør undersøkes.

Høy puls i seg selv kan påvirke kroppen ved at hjertet pumper for raskt til at kroppen får effektiv blodforsyning. I tillegg kan vedvarende høy puls påvirke den normale funksjonen til hjerte og gi alvorlige komplikasjoner. Det er det mange ulike årsaker som kan gi høy puls, med varierende alvorlighetsgrad.

Hvor høy puls man kan få vil kunne variere både med årsak, og fra person til person. Men uavhengig av dette bør unormal høy puls alltid undersøkes av lege for å finne årsaken. (1, 2)

Symptomer

Hvilken symptomer man opplever vil kunne variere avhengig av hva som er årsaken til den økte pulsen. Men noen av symptomene som kan oppstå er:

Ved rask påfallende puls skal man ha lav terskel for å kontakte lege. Ved rask puls og symptomer som brystsmerter, tungpustet, besvimelse eller nesten besvimelse skal lege eller 113 alltid kontaktes umiddelbart. (1, 2)

BRYSTSMERTER: Ved rask puls og/eller brystsmerter skal helsevesenet alltid kontaktes umiddelbart. Foto: BlurryMe / NTB
BRYSTSMERTER: Ved rask puls og/eller brystsmerter skal helsevesenet alltid kontaktes umiddelbart. Foto: BlurryMe / NTB Vis mer

Årsaker til høy puls

Det er mange tilstander og sykdommer som kan gi økt puls, noen av disse er:

Kilder

1) Mayo Clinic, Tachycardia 2) American heart association, Tachycardia: Fast heart rate 3) Peconic Bay Medical center, Why your heart pounds fast after eating 4) European Society of Cardiologi, Drinking alcohol makes your heart race

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer