Vondt i kneet

Spørsmål

Hei! I de siste dagene har jeg hatt store smerter på utsiden av det ene kneet. Smertene er sterkest når jeg ligger i ro, og kan avta litt dersom jeg legger benet høyt. Smerten er ikke direkte vond, men verkende og svært irrirerende. Den brer seg også nedover leggen, og det er vondt når jeg går. Har i den siste tiden sittet mye stille, og da ofte med bena i kors. Kan det ha noen betydning? Det er ingen tegn til betennelse eller lignende på utsiden. Har aldri hatt skader i området.

Kvinne, 20 år

Svar

Hei!

Det er selvsagt ikke så lett for meg å diagnostisere plagene dine uten å ha undersøkt deg selv. Imidlertid synes jeg du skal oppsøke lege fordi jeg ikke kan utelukke at plagene dine skyldes blodpropp i beinet.

En blodpropp kan ha svært varierende symptomer, men ofte hovener benet opp, med smerter, rødhet og varme. En blodpropp kan komme uten spesielle forutgående hendelser, men langvarig stillesitting, feks en lang bil- eller flytur øker risikoen betraktelig.

Har du en blodpropp må denne behandles med blodfortynnende medisiner. Heldigvis er det mange andre, mindre farlige årsaker til slike plager, men legen din kan vanligvis avklare dette. Hvis mistanken om blodpropp er tilstede kan diagnosen stilles sikkert ved en ultralydundersøkelse eller en kontrastundersøkelse av blodårene på beinet. Dette skjer på en røntgenavdeling på sykehuset.