Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Venstre Grenblokk (Left Bundle Branch Block-LBBB)

Spørsmål

Jeg er godt utredet ang hjertet i 2016,ct cor var helt topp og aorta og hjerte tatt ul av.Sykkeltest viste frekvensavhengig venstre grenblokk, har og ofte høyre inkomplett grenblokk.Har perioder med endel ekstraslag og litt trykk i brystet,føler liksom det vrir seg inni der. Blir veldig dårlig av grenblokk anfallene pga kan kjenne dem. Men føler jeg har litt mer ekstraslag,hard puls osv nå. Leser at overgangsalder kan lage hjertebank,er det ekstraslag ol de mener da? Uansett har flere OA plager men ikke hetetokter,så jeg begynte på Novofem og hjertehoppa dempet seg mye første ukene.Fikk anbefalt Sequidot plaster av gyn istedet pga mindre fare for slag,gallestein og blodpropp med det. Mindre mengde hormoner i plaster,og har i perioder hjertehopp igjen,etter den minste aktivitet..er ikke redd,men de hemmer meg og tar vekk livskvaliteten. Viktigste spørsmålet er: hjelper hormoner mot hjertehopp ol? Og isåfall er større dose bedre enn plaster som har mindre. Hjertelege gav meg ok signal å prøve hormoner..tar 50 mg Selo zok,men kunne nok tatt mer,men.da hadde gjerne det trigget venstre grenblokk mer?lurer og på om.v.grenblokk e normalt når hjerte virker friskt? Pga leste det helst var i syke hjerter..vil frekvensavhengig venstre grenblokk går over til permanent blokk? Hva kan skje da? For lav puls? Og litt på sidelinja,kan allergi gi ekstraslag ol? Pga merker jeg nå er ofye tett i nese,klør iblant i hals..og føler meg tung i brystet (mer enn vanlig)

Kvinne 52
Svar
Venstre grenblokk ble første gang beskrevet for over 100 år siden. Interessen for venstre grenblokk har fått et oppsving etter innføring av pacemakerbehandling for å synkronisere hjertets sammentrekning såkalt "cardiac resynchronisation therapy" (CRT) . Årsaken til Venstre Grenblokk kan være blant annet høyt blodtrykk, isjemisk hjertesykdom, forstørret hjertemuskel og klaffesykdom. Venstre grenblokk er også assosiert til alder der økende alder gir økende frekvens av venstre grenblokk. Men, venstre grenblokk kan også utvikle seg uten disse risikofaktorene, og være et uttrykk for en påvirkning av selve ledningssystemet i hjertet. Du har anstrengelsesutløst venstre grenblokk eller et såkalt "Fase 3-blokk". Ved å gi deg betablokker (Selo-Zok), så vil man redusere hjertefrekvensen din og derved sannsynligheten for at du får venstre grenblokk. Så ved å ta mer Selo-Zok, så vil du få mindre sannsynlighet for venstre grenblokk, og ikke større. Venstre grenblokk er ikke normalt, og er ofte knyttet opp mot hjertesykdom. Du er slik jeg forstår utredet med hensyn på annen hjertesykdom. Noe av problemet med at du får et venstre grenblokk ved sykkeltest er at man dermed ikke kan påvise sykdom i kransårene på hjertet, som kan gi for lite blod til hjertemuskulaturen. Du har tatt CT-cor  uten at man har påvist noen kalk eller trange områder i kransårene dine. Du er også undersøkt med hjerteekko. Så det man står igjen med er at du har et frekvensutløst venstre grenblokk uten at man har funnet noen sykdom i hjertet ditt forøvrig. Du spør videre om sannsynligheten for at dette frekvensutløste grenblokket skal bli et permanent blokk. Det som vil avgjøre dette er hva for mekanisme som ligger til grunn for at du har et anstrengelsesutløst venstre grenblokk. Utvikling av venstre grenblokk blir også modulert av våre gener så det er vanskelig å angi en sannsynlighet for at du skal få et permanent blokk. Det som skjer ved et permanent venstre grenblokk er at hjertemuskelen vil trekke seg sammen på en ikke-synkron måte, og dette vil påvirke hjertefunksjonen. Jeg er tvilende til at allergi i seg selv vil gi deg økt antall ekstraslag, men dersom du får økt hjertefrekvens, så vil du naturligvis kunne få større sannsynliget for venstre grenblokk og dermed en endret kontraksjon i hjertemuskulaturen. Hormoner påvirker det autonome nervesystemet som igjen påvirker hjertet. Større dose er ikke bedre for deg enn mindre, siden man må se hormonbruk i overgangsalderen i forhold til andre risikofaktorer, som nettopp slag og blodpropp i tillegg til kreft. Det er derfor ikke grunnlag for at du skal ta en større dose med hormoner.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-