Varmebehandling av åreknuter

Spørsmål

Det er tatt i bruk en ny metode for innvendig varmebehandling ved bruk v laser/mikrobølger for behandling åreknuter, som gir liten eller ingen rekonvalesen. Metoden brukes i Danmark ved bl.a. åreknudeklinikken og anbefales til fordel for såkalt stripping på grunn av færre komplikasjoner.

Ved søk på nettet har jeg ikke funnet noe om denne metoden ved norske klinikker. Anerkjennes ikke metoden i Norge, evt. hvilke klinikker bruker denne metoden?

Relevante sykdommer/medisiner: Unødvendig for spørsmålet

Mann, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er riktig som du sier at denne metoden anvendes enkelte steder i Danmark. Jeg har imidlertid ikke klart å spore opp noen klinikker som bruker dette i Norge, selv om laser ofte brukes for fjerning av overflatiske små blodårer i hudnivå. Dette er imidlertid noe annet enn det du nevner, og krever annen apparatur.

I USA er disse apparatene godkjent av FDA, og behandlingen er forsåvidt godt dokumentert i forhold til de tradisjonelle metodene stripping av årene og kirurgisk avsnøring av den overflatiske lårvenen.

Den største serien med undersøkte tilfeller med såkalte "endovenøs laser ablasjon" inkluderte 423 pasienter. (Min RJ, Khilnani N, Zimmet SE. Endovenous laser treatment of saphenous vein reflux. Long term results J Vasc Interv Radiol 200314:991-96)

Med denne teknikken var det en 98% suksessrate etter en måned, etter 2 år var fortsatt 93 % av venene avstengt, selv om ikke alle studiedeltakerne ble vurdert etter 2 år. De fleste av de som fikk tilbakefall fikk dem i løpet av de første året, oftest etter 3 måneder.

Teknikken går ut på at et tynt laserkateter føres inn gjennom en vene nederst på låret, føres oppover til der hvor denne overflatiske venen munner inn i de dype venene. Så anvendes laseren eller mikrobølger etappevis nedover, og når utstyret trekkes ut er det bare et lite kutt i huden igjen. Man kan umiddelbart være i aktivitet.

Åreveggen ødelegges med denne teknikken og åren fibroserer og stenges av. Derved blir det ikke høyt trykk i de overflatiske venene på beina lenger, og åreknutene forsvinner.

Denne behandlingen kommer nok sikkert til Norge og etterhvert, men klinikken du nevner tilbyr behandlingen for 10.000 kroner. Behandlingen dekkes ikke av trygden i Danmark, og da er sannsynligheten for at det dekkes av norsk trygdevesen også liten.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn