image: Utvidelse av hovepulsåren. Grunn til bekymring?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utvidelse av hovepulsåren. Grunn til bekymring?

Spørsmål

Hei, jeg er en dame på 57 år og har en far som fikk operert hovedpulsåre før han var 60 år. Jeg tok et ultralyd av hjerte i januar og der fant de en utvidelse på aorta, den var på 4 millimeter.

Jeg skjønte på legen at den skulle være under 3,6 og at operasjon var aktuelt når/ før 5,5 cm. Han sa at det var ingenting jeg kunne gjøre for å stoppe dette, da den levde sitt eget liv.

Jeg blir selvfølgelig redd da han sa at hvis jeg måtte operere i så ung alder så ble det åpen operasjon som er veldig komplisert.

Jeg er 170 høy og veier 80 kg. Jeg har blodtrykk på 130/83 og en kolesterol på 7 med Hdl På 2. Vet ar det er for høyt så jobber med å få ned dette. Røyker ikke, og er normalt aktiv.

Det jeg lurer på er om dette må utvide seg mer sånn ar jeg må operere en gang i livet og hvor mye vokser det stort sett hos mennesker vært år?

Han sa at jeg måtte komme tilbake om et år å ta nytt ultralyd og CT, men er ikke det litt lenge å vente. Kan det holde seg på 4 mm resten av livet eller vil det vokse litt og litt for hvert år? Denne utvidelsen som han kalte det (ikke aneurisme) hva er forskjellen?

Lå vistnok helt inntil hjerte altså øverst. Takker for svar.

Kvinne 57
Svar

Hei !

Du har fått påvist en utvidelse av det vi kaller for aorta ascendens. Det vil si hovedpulsåren ut fra hjertet og de første centimeterene etter denne. Du har en far som ble operert for en utvidelse av hovedpulsåren - et aneurisme.

Den mest vanlige plassen man har et slikt aneurisme er i magen. Det er en annen sykdom enn det du har, i den grad man kan kalle det du har en sykdom.

For det første så er det ikke slik at om det kun er de første centimeterene av hovedpulsåren som er uvidet, at dette er en veldig komplisert operasjon. Det er en stor operasjon med bruk av hjerte-lunge maskin, siden man må stoppe hjertet, men dette er en rutineoperasjon og det er ikke uvanlig at man opererer slike utvidelser i samband med annen hjertekirurgi , som at man bytter hjerteklaff (aortaklaff).

En årsak til at man kan få en slik utvidelse er at man har to klaffer i hovedpulsåren, istedet for det normale som er tre. Om du hadde hatt dette ville han mest sannsynlig ha fortalt det til deg.

Det er også slik at den første delen av hovedpulsåren utvider seg i takt med at hjertet slår. Dette kan utgjøre noen mm. Det at man måler aorta til 40 mm og ikke 36, kan også være en del av en målefeil. En lett utvidelse-ectasi-er ikke noe man skal begynne å planlegge å behande. Det kan være at du har hatt dette i mange år, og at hovedpulsåren din har vært slik i mange år.

Du spør om det er lenge å vente i ett år før neste kontroll. 40 mm er en svært liten utvidelse, slik at man kunne ha ventet i to år før man gjorde ny kontroll. Man bør benytte CT -slik at man får mest mulig standardisert undersøkelse.

Du er lett overvektig og røyker ikke. Røyking vet vi kan påvirke utvidelsen av aorta, og da spesielt nedenfor nyrearteriene. Du har ikke høyt blodtrykk.

Normalt vokser ikke hovedpulsåren hvert år. Det er lite trolig at du noen gang må operere dette, men man kan kontrollere deg om for eksempel om ett år og om det da er uforandret vente to-tre år før man igjen gjør en kontroll. Om det da er uforandret, så kan man kontrollere etter 5 år.

Jeg forstår at dette kan være en skremmende beskjed for deg å få, men jeg hadde ikke vært bekymret for dette tilfeldige funnet av en liten utvidelse av hovedpulsåren.

En mulig definisjon på et aneurisme er en utvidelse av aorta som involverer alle tre lag i hovedpulsåren (intima, media,adventitia) og som er 1.5 ganger større en normaldiameter på hovedulsåren.

Jeg vil gjenta til slutt at jeg ikke hadde vært bekymret for dette funnet.

Illustrasjon øverst: Tefi / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-