Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utposning på hovedpulsåren.

Spørsmål

hei Jeg er en mann på 50 år og har ikke hjerte eller karsykdommer i familien tillegg røyker jeg ikke og har ikke høyt blodtrykk. Historen: Fikk påvist hjerteflimmer sommeren 2019 og etter dette har jeg vært bekymret for at hjerte har en skade eller feil. Gjennomførst en El konvertering som medførte at flimmer forsvvant , men ekstraslag kom. Ble da henvist til kontrast rønken ved UNN og der fant de ikke noe i årenene. Er fortsatt bekymring så har hatt hjerte R test som jeg gikk med i 4 dager og der ble det påvist ca 4800 ekstraslag i løpet av disse 4 dagene. Som siste undersøkelse har jeg væt på ultralyd av hjerte og der fikk jeg påvist utposing på hovedpulsåra på 42 mm. Nu er jeg skikkelig bekymret for at jeg ligger en fot i graven, og ønsker vite litt om utsiktene for en slik type utposing? Overlegen skulle henvise meg videre til ny kontrast rønken for å se på hovedpulsåra. Hvordan er utsiktene for en silk diagnose?

Mann 50
Svar

For å svare på ditt spørsmål  med et enkelt svar så er det ikke slik at du står med en fot i graven. Du har hatt atrieflimmer, som er vanlig i befolkningen og kan behandles ved ulike metoder som medisiner, elektrokonvertering, ablasjon eller kirurgi. En utposning på 42 mm i hovedpulsåren i brystkassen er nærmest å oppfattes som et bifunn. Dette må naturligvis følges opp, men dersom du har en utposning på hovedpulsåren i brystet (a. Ascendens) på 42 mm,  så vil man gjøre en CT-av hovedpulsåren din, og deretter en ny kontroll om 2 år om. man ikke  gjør funn som tilsier noe annet ( som rask vekst av utposninger  ).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Det er svært lite sannsynlig at du må behandles for denne utposninger. Man angir at grensen for behandlingen av denne alene er rundt 60 mm. Dersom man opererer en pasient for hjerteklaffsykdom eller kransåresykdom, vil man samtidig ofte korrigere slike utposninger ved mindre diametre under samme operasjon. Man opererer derimot ikke alene på grunn av en slik  utvidelse av hovedpulsåren.

 Hjerteflimmer kan skyldes flere forhold. Du er femti år og  har hatt flimmer som er vellykket konvertert. Du har mest sannsynlig et fokus for dette flimmeret som kan gjøre at du også får flimmer igjen. Noen  ganger gir man medisiner for å forsøke å hindre dette. Det er derimot ikke sikkert at du får hjerteflimmer igjen.

Mitt beste råd til deg er at du lever et normalt liv og at du ikke bør engste deg for denne helt marginale utposningen på hovedpulsåren din i brystkassen. Dersom den øker og når behandlingsindikaksjon, så kan man også ved en rutine operasjon behandle deg kirurgisk.