Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uregelmessig hjerterytme

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 48 år som plages med uregelmessig hjerterytme, oftest på ettermiddag og kveldstid (også etter at jeg har lagt meg - gjør det vanskelig å sovne). Dette har pågått en måneds tid. Da jeg var ung (i 20-årene og yngre) hadde jeg periodevis "løpsk" hjerte. Det varte som oftest noen minutter - da måtte jeg bare sette eller legge meg ned til et gikk over. En gang varte det i flere timer. Hjertet banket som "besatt" - du kunne se det utenpå klærne. Nå er følelsen noe annerledes - mer uregelmessige slag, som om hjertet "flagrer" i brystet. Det er også veldig ubehagelig. Det kan vare i flere timer. Jeg har også i lengre tid (noen år) merket at jeg mye fortere enn før blir tungpustet når jeg går i motbakke, da blir jeg helt "matt". Er elles i bra form - trener nokså regelmessig (spinning og styrke). Hva kan det være - og bør jeg oppsøke lege?

Relevante sykdommer/medisiner: Thyroxin-Na
Zantac

Kvinne, 48 år

Svar

Hei!

Det du beskriver kalles for en arytmi, altså en hjerterytme som avviker fra normalen. Det finnes mange forskjellige typer arytmier både de hvor hjertet slår hurtig (takykardi) og de hvor hjertet slår for langsomt (bradykardi), i tillegg medfører arytmier ofte at hjertet slår uregelmessig. Slike rytmeforstyrrelser merkes gjerne ikke av pasienten, eller man har bare en følelse av hjertebank (palpitasjoner). Et annet vanlig symptom er følelsen av at hjertet hopper over et slag, dette er som oftest grunnet i et ekstraslag som starter et annet sted i hjertet en det som er vanlig. Slike ekstraslag forekommer hos oss alle og det er svært sjelden at det er et symptom på noe mer alvorlig.

Det du beskriver er altså en arytmi med symptomer i form av uregelmessig rytme og tungpusthet. Grunnen til at man blir tung i pusten ved slike anfall er at når hjertet kommer opp i en viss frekvens så greier det ikke lenger å pumpe blod fra lungene og videre ut i kroppen like effektivt som ved en vanlig rytme. Dette er ikke spesielt farlig i seg selv, i hvert fall ikke hvis det kun varer en liten stund, men det er selvfølgelig svært ubehagelig og man bør absolutt ta det som et tegn på at dette bør sjekkes opp nærmere.

Som jeg nevnte tidligere så er det mange mulige årsaker til at hjertet slår raskere og/eller mer uregelmessig en det som er normalt. Både hormonelle forstyrrelser og uregelmessigheter i selve hjertet kan forårsake slike tilstander.
Hormonelle årsaker er ofte forbundet med skjevheter i skjoldbruskkjertelen, denne utskiller stoffskiftehormoner (tyroksin) og hvis det blir for mye slike hormoner vil stoffskiftet øke betydelig og man får symptomer som hurtig hjerterytme, hjertebank, svetting, rødme, og vekttap, i tillegg tåler man ofte varme svært dårlig. Dette er jo spesielt aktuelt for deg siden du går på medisiner mot lavt stoffskifte, symptomene dine kan for eksempel være et tegn på at dosen med Thyroxin-Na(Levaxin) bør reduseres. Dette kan undersøkes ved hjelp av en enkel blodprøve.

Et annet viktig stoff som påvirker hjerterytmen er adrenalin, dette stoffet skilles ut av binyrene og i noen tilfeller skilles det ut for mye og man får symptomer som blant annet hjertebank. Dette er imidlertid ganske sjeldent.

Som oftest finnes forklaringen på en arytmi i selve hjertet. I det normale hjertet starter de elektriske impulsene som får hjertet til å trekke seg sammen i det høyre forkammeret og sprer seg videre til hovedkamrene. Dette skjer helt automatisk og vanligvis helt regelmessig, men hos en del av oss er disse nervebanene arrangert på en måte som gjør at de elektriske impulsene ikke følger de vanlige "reglene". Dette kan enten være at man har en ekstra nervebane der impulsene går ekstra raskt slik at signalene kommer tett etter hverandre, eller det kan være et ekstra impulsfokus som sender impulser i tillegg til de vanlige. Dette er en noe forenklet fremstilling og det finnes svært mange varianter av dette.

For å finne ut hva som ligger til grunn for en slik arytmi bruker man et hjertediagram (elektrokardiogram, EKG). Dette er en avlesning av de elektriske impulsene som går gjennom hjertet og i sin enkleste form tar det vel 10 sekunder å avlese dette. Imidlertid så er arytmier sjelden så samarbeidsvillige, de har en tendens til å komme og gå og man får lite informasjon fra et EKG hvis det ikke er utført mens den ujevne rytmen pågår. For å løse dette har man utviklet så apparater som man kan gå med i flere timer i strekk slik at man har større sjanse for å "fange" arytmien.
I tillegg finnes der mange flere undersøkelser som kan hjelpe legen til å stille en diagnose, blant annet gjelder dette ultralyd av hjertet (ekko-cor) hvor man kan se om det er noe unormalt med selve oppbyggingen av hjertet.

Mange av disse tilstandene lar seg behandle på en effektiv måte, både ved hjelp av medisiner og ved hjelp av enkle kirurgiske inngrep. Ubehandlet kan slike sykdommer etter hvert bli svært alvorlige.

Jeg vil anbefale deg å bestille en time hos fastlegen din og fortelle hun eller han om symptomene dine. I første omgang kan du da får tatt et hjertediagram for å se om det kan gi en pekepinn på hva som er skyld i din uregelmessige hjerterytme, samt få undersøkt stoffskiftet ditt igjen.
Det kan så bli aktuelt med en henvisning til en kardiolog, dette er leger som er spesialister på hjertet.

Håper dette har vært til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-