Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uregelmessig hjerterytme, ujevn puls

Spørsmål

Hei. Jeg har nå vært plaget med rytmeforstyrrelser (ujevn puls) i ca 3 mnd. Jeg har tatt et 24 EKG ved legekontoret hos fastlegen, men det døgnet var det ikke så ille... Kanskje 250- 300 ekstraslag. Jeg er henvist sykehuset for undersøkelse, og fikk time til Holter reg. om 1 mnd (men er ikke det det samme som EKG som jeg har tatt?)

Når det gjelder mine plager fikk jeg beskjed at det ikke var noe å bekymre seg for. Legen spurte om jeg kanskje var stresset i forbindelse med jula og om jeg kanskje ikke hadde det så bra. Men jeg har det helt fint, ingen plagsomme tanker eller stress. Det er ekstremt ubehagelig da jeg hele tiden kjenner det som små dunk i halsen .

Jeg plages ikke med angst eller annen psykisk lidelse som evt. kunne være årsaken.

Jeg røyker ikke, drikker ikke, tar heller ingen medisiner. Drikker et par kopper kaffe om dagen, drikker kun koffein fri te. Jeg har også forsøkt å holde opp med koffein 1 uke og det hjalp veldig lite.

Disse dobbeltslag (kjennes som det hopper over et slag) har jeg konstant, altså hver eneste dag. da mener jeg hele døgnet, kan våkne om natten ved at det dunker i halsen (det er slik jeg kjenner det)hvilepulsen min er normal 60-75. Om natten er den lavere, mellom 40 og 60. (målt med pulsklokken) Kan bli litt småsvimmel og kvalm, har også hatt mer hodepine enn vanlig. Det kan være tilfeldig, men ellers er jeg verken kortpustet eller tungpustet, eller andre plager. Er for tiden veldig lite aktiv da jeg sliter med en slimposebetennelse i et kne. Så det har vært 2 måneder med total avslapping. Jeg kjenner det også i aktivitet. Har også vært inne på tanken om det kunne ha sammenheng med min alder og evetuelt overgangsalder, men jeg har ikke noen andre plager som skulle tilsi det. Jeg har hormonspiral. Og ettersom jeg har lest er det de som har hetetokter som får høy puls og dermed hjertebank... Det har ikke jeg. Hva kan dette være? Skal jeg slå meg til ro med at dette ikke er noe, er det normalt og leve med det. Er jo ikke vondt, men ekstremt ubehagelig.

Kvinne 50
Svar

Hei !

Du har ekstraslag og det er registrert mellom 250-300 ekstraslag i døgnet. Du har tatt 24 EKG ved legekontoret hos fastlegen. Du skal ta 24 timer EKG ved sykehuset (Holter). Du har en normal hvilepuls på dagen mellom 60-75 slag/min, og om natten med 40-60 slag/min. Du er småsvimmel, kvalm og har hodepine. Du er verken kortpustet eller tungpustet.

Det er normalt å ha ekstraslag. Ekstraslagene vil ofte gjøre at man får en pause og deretter et hardere eller kraftigere slag. Dette skyldes at hjertet får en litt lengre tid til å bli fylt med blod etter et ekstraslag, og at det dermed pumper en større blodmengde ut etter ekstraslaget. Dette kjennes dermed som et kraftigere hjerteslag. Du kan lese mer om hjerterytmer her.

Årsaken til ekstraslag kan være en form for angst. Det som skiller angst fra redsel, er at man vet at man er redd, men man vet ikke alltid at man har angst. Man kan dermed få frisatt stresshormoner og aktivert det ikke viljestyrte nervesystemet, som igjen påvirker hjertet og hjerterytmen. Man må også utelukke at du har endringer i stoffskifte.

Det kan naturligvis også være hjerterytmeforstørrelser som kan være en effekt av overgangsalderen og de hormonelle endringene den medfører. Slike ekstraslag er ikke farlige. Hensikten med at du skal gjøre en Holter registrering er at man skal se hva for hjerterytme du har. Du kan lese om Holter-registrering her hos legeforeningen.

Dersom det på Holter-registrering viser at dette er helt ufarlige ekstraslag, så er dette noe man må leve med. Jo mer man fokuserer på disse ekstraslagene, så vil man kjenne disse godt. Det er derfor at du kjenner slagene i hvile i forhold til ved aktivitet.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-