Uregelmessig hjerteaksjon

Spørsmål

Hvor bekymringsfullt er det at det kjennes som om hjertet hopper over et slag eller to flere ganger etter sterk opphisselse, f.eks. seksuell?

Mann, 59 år

Svar

Hei !

Det var dessverre ganske lite informasjon i ditt spørsmål om din helse ellers, og evt medikasjon, så mitt svar blir derfor ganske generelt.

Hvis du er aldeles frisk på alle måter ellers, spesielt hvis du ikke har eller har hatt noen hjertesykdom, så er dette i seg selv neppe noe farlig.
Mest sannsynlig dreier det seg om en såkalt ekstrasystole, dvs mer et ekstra slag, en at det hopper over. En ekstrasystole kjennes på den måten at det tar litt tid før neste vanlige hjerteslag kommer igjen.

Hvis det er dette du har, så er det helt ufarlig, og de fleste kan vel kjenne slikt fra tid til annen. Mye koffein er også velkjent for å kunne forverre eller utløse det.

Men jeg vet jo ikke om det er dette du har, så alt i alt synes jeg at du skal ta en alminnelig sjekk hos din lege, inklusiv et EKG. Det at du ikke akkurat er en tenåring lenger heller, synes jeg også taler for at du får deg en sjekk.

Dersom legen ikke finner noe galt ved denne undersøkelsen, og du evt er mye plaget med dette, kan du bli undersøkt med å få på deg en "båndspiller" på brystet, som registrerer hjerterytmen i et helt døgn, og på den måten kan få "fanget opp" dine evt ekstraslag.
Da kan man få stilt en eksakt diagnose, f.eks. ufarlige ekstrasystoler. Denne undersøkelsen heter Holtermonitorering.

Så konklusjonen er :
Neppe farlig, men få det undersøkt !
Jeg ønsker deg lykke til !