Ufarlige ekstraslag

Spørsmål

Hei

Jeg har sjekket hjertet mitt hos en spesialist og der ble det konstantert
(via en 24t EKG ) at hjertet hopper over noen slag innimellom.
Dette er både ubehagelig og skremmende - men legen sa at hjerteforstyrrelsen var av det "godartede slaget" så jeg måtte leve med det.

Er det virkelig ikke noe å gjøre med dette??

Disse forstyrrelsene kommer usystematisk og til tider hopper det over flere slag etter hverandre. Jeg er redd blodtilførselen rundt i kroppen er svekket p.g.a. dette - kan det stemme? Ellers kan jeg nevne at jeg har hatt dette periodevis i flere år. Jeg trener en del men er redd for å belaste hjertet og at pulsen skal bli høyere enn hjertet tåler. Kan også nevne at jeg ofte føler meg anpusten og ikke i særlig god form - selv om jeg er i trening.

Jeg ønsker å gå videre med dette via en privatlege og sjekke "det som er mulig " rundt dette her.
Kunne du oppgitt navn på noen spesialister innen fagfeltet setter jeg pris på det?

Takk

Kvinne, 33 år

Svar

Hei !

For det første er det bra at dette er undersøkt og at der er kommet til en konklusjon på dine plager. Og det er bra at det er den ufarlige typen ekstraslag, som svært mange av oss har. Undersøkelser har faktisk vist at de fleste folk har slike ekstraslag i løpet av et døgn, men de fleste av oss kjenner dem vanligvis ikke, og så er det slik at noen har litt flere og noen litt sjeldnere, og du er blant de som har det litt oftere en gjennomsnittet kanskje.

På ditt spørsmål om det "virkelig ikke er noe å gjøre med dette", så er svaret både ja og nei.

Noe enkelt "inngrep", pacemaker eller noe slikt er ikke aktuelt for en ufarlig tilstand.
Medikamenter som betablokkere vil kanskje kunne dempe det, men det er jo egentlig ikke riktig å bruke medisiner når man ikke er syk, for det er du jo ikke ! Heldigvis ! :)
Og medikamenter kan ha bivirkninger som kan være mer plagsomt enn ekstraslagene, i verste fall.

Men: hyppigheten og intensiteten av plagene, avhenger av hvor "høyt giret" man er, eller sagt på annen måte, hvor høyt adrenalinnivå man har i kroppen.
Det er her man kan komme inn med tiltak, som da vil ha avspenning og "nedstressing" som målsetning, da avspenning og nedstressing vil kunne redusere hyppigheten og intensiteten av plagene.
For det første er det viktig å ikke være redd, bekymre seg eller rett og slett være for fokusert på plagene. Går man i konstant "beredskap" og venter på eller frykter neste "anfall" så vil dette forverre saken. Og du skriver at det er skremmende. Det er lett å forstå at du opplever det slik, men det er der det kommer inn det med at du nå har fått en forklaring på at det er ufarlig.
I aller beste fall, så kan du prøve å la dette "synke inn" litt etter litt, og rett og slett "gi mer blaffen" i plagene, møt plagene med et skuldertrekk, vær uinteressert !
Da vil du få lavere adrenalinnivåer enn om du går og gruer deg til neste gang de kommer ! Og på den måten er du selv med og reverserer den onde sirkelen dette ofte kan være, at frykt/bekymring/irritasjon/forventning fører til høyere adrenalinnivåer som igjen fører til hyppigere anfall.

Videre vil det kunne være nyttig å lære seg avspenningsteknikker som f.eks. meditasjon eller autogen trening. Disse gir målbare fysiologiske virkninger, som f.eks. redusert puls og blodtrykk, og det vil kunne redusere hyppigheten og intensiteten av dine ekstraslag også.

Videre ville jeg personlig ikke ha drukket koffeinholdige produkter som kaffe og cola, da koffein provoserer dette systemet, og kan til og med utløse ekstraslag i større doser. Drikk koffeinfri kaffe (smaker jo likt) eller te.
Det samme gjelder røyking.

Sjekk dine hormonnivåer at thyroxin, hvis ikke det er gjort, da et for høyt nivå av dette kan gi tendens til ekstraslag.

Hold deg i form, slik som du gjør. Det er ingen begrensinger på hva du kan gjøre av aktiviteter, med denne type ufarlige ekstrasslag. Du vil ikke greie å trene hardere enn "hjertet tåler" slik som du spør om.

Alt i alt er den beste behandlingen å prøve å la være å bry seg om det hele. Det høres enkelt ut, men vil nok være det mest effektive, ut fra adrenalin-modellen jeg beskrev ovenfor.

Når det gjelder private spesialister, så tror jeg nok ikke at du vil ha så mye å hente hos disse, men jeg synes allikevel at du skal gjøre det kanskje, - mer for å "bli ferdig" med det hele, og få lagt det fra deg.
Hvis du går til hjertespesialist, og sannsynligvis får mer eller mindre samme informasjon som du har fått til nå, så kan du liksom mer parkere det hele og ikke gå med uroen omkring spørsmålet om "noe kunne vært gjort" osv.

Når det gjelder navn på private spesialister; så vet jeg jo ikke hvor i landet du bor, og å begynne å liste opp alle private hjertespesialister i landet vil føre for langt her.
Jeg foreslår at du tar Gule Sider fatt, under "leger" og ser etter underkapittel "Hjertesykdommer". Forøvrig kalles også hjertespesialist for cardiolog.
Det er meget enkelt å finne en privat cardiolog på denne måten.

Håper at dette vil være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til !