Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ubehag i brystet

Spørsmål

Hei! Jeg har over lengre tid har slitt med en følelse av trykk over brystet, som om noen har surret et tau rundt brystet og strammer til. Dette har kommet og gått litt det siste halvåret, men nå den siste uken har det vært et konstant trykk. Det er ikke vondt, bare veldig ubehagelig. Dette trykket blir værre utover dagen men er tilstede i en liten grad fra morgenen av. Dette ubehaget gjør at jeg sliter med å stå og sitte i lengre perioder. Når jeg får press mot magen kjennes det ikke like godt da det føles ut som om trykket blir utlignet på en måte. Jeg har ikke merket noen forskjell på når jeg er i aktivitet og ikke. Generelt blir jeg veldig raskt sliten og trøtt ila dagen og jeg føler at jeg har lite energi til overs til å gjøre ting, men slik har jeg vært i mange år. Jeg har for noen måneder siden tatt MR fra under brystet og hele magen hvor alt så fint ut i forbindelse magesmerter jeg opplevde en stund(legen konkluderte med at det var muskelrelatert), samt at jeg tok EKG av hjertet for et halvt år siden ca da jeg var med lignende problemer som jeg beskriver her. Jeg har også tatt omfattende blodprøver og testet blodtrykk uten at noe har vært galt. Jeg har ingen utstråling til armer men jeg sliter en del med stølhet/litt vondt i rygg og bryst for tiden. Til daglig driver jeg med PC og sitter derfor mye. Jeg prøver å trene litt styrke en gang i uken og går noen turer i tillegg til småpauser mens jeg jobber. Ellers vet jeg at jeg har en litt svak lukkemuskel til magesekken. Jeg har også angst, deriblant helseangst så jeg blir tullette fordi jeg går å tenker at det er noe galt med hjertet selv om legen sa at jeg ikke skal bekymre meg pga EKG. Jeg føler at noe er galt for jeg har ikke hatt slike plager tidligere i livet og jeg begynner å blir frustrert siden dette hemmer meg veldig i hverdagen. Har du noen ideer om hva som kan forårsake slike problemer hvis det ikke er hjerterelatert? Takk for svar på forhånd fra frustrert person

Mann 27
Svar

Hei !

Du er en 27-årig mann med ubehag i brystet. Du beskriver at det er som et trykk over brystet, men som lindres om du får et press mot magen. Ubehaget er ikke aktivitetsrelatert. Du arbeider stillesittende foran PC. Du har en kjent "svak" lukkemuskel mellom mage og spiserør. Du har gjort omfattende undersøkelser med blant annet EKG og blodprøver og man har ikke påvist hjertesykdom hos deg. Du har kjent helseangst. 

Jeg forstår at du blir frustrert over dette. Umiddelbart tenker jeg at det som kan være årsaken til dette trykket er pustemønsteret ditt. Det er mulig at du får endret måten du puster på ved at du sitter mye stille og samtidig føler et trykk i brystet. Når du får press mot magen, så vil du få et endret pustemønster. Du beskriver et "trykk". Slike "trykk" kan naturligvis være en del av angst, og en somatisering av angsten. Det vi kaller psykosomatisk. Man skal naturligvis være forsiktig med å bruke en slik forklaring på dine plager, men ut fra at du er undersøkt hos lege for brystsmerter og er 27 år gammel, så vil dette gjøre at man må se til slike forklaringsmodeller. Jeg tror ikke at du har noen hjertelidelse. Normalt vil hjertelidelser bli forverret ved aktivitet, og gi flere symptomer enn bare et "trykk" i brystet. Det finnes også lideleser med smerte i brystveggen, som er spesielt beskrevet hos unge menn. Tietzes syndrom. Mitt konkrete råd til deg blir derfor at du endrer hvordan du jobber. Kanskje du kan arbeide stående, og ta mikropauser undervei gjennom dagen. Angst/uro påvirker hvordan vi puster og hvordan vi slapper av. Regelmessig trening er også viktig om du har et stillesittende arbeid. Jeg ønsker deg lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-