Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tungpust og trykk i brystet. Angina ekvivalent?

Spørsmål

Jeg er 74 år og har vært gjennom en bypass operasjon i 2004. Er aktiv turgåer i regi av turlaget med ukentlige fjellturer.

I vår ble jeg over natten plaget av tungpust og trykk/smerte i brystet. Jeg har problemer med å gå i stigninger. Ut over høsten har trykket utviklet seg til også være der i hvilesituasjoner.

Jeg har vært på full sjekk på sykehuset for hjertet og er friskmeldt der. En rask test på lungeavdelingen ga til svar at lungene avleverte oksygen som de skulle.

Fastlegen min mener det er muskulært med utgangspunkt i tidligere operasjon. Er det noe jeg bare må leve med? Hvis ikke hvordan skal jeg gå videre?

Mann 73
Svar

Hei !

Du er hjerteoperert i 2004. Du fikk over natten tungpust og trykk/smerte i brystet. Du har etter det hatt problemer med å gå i stigninger. Du har også et trykk i brystet i hvilesituasjoner.

Du skriver at fastlegen mener at dette er muskulært i forhold til tidligere operasjon. Du har også vært på lungeavdelingen og har normal lungefunksjon.

Det er ikke uvanlig at man kan få angina eller det vi kaller for angina ekvivalent, som kan være trykk i brystet og tungpust. Det at dette kom over natten, som du skriver, vil ytterliggere styrke dette.

Du skriver ikke hva for undersøkelser du har gjort på sykehuset, men arbeidsekg (AEKG, Sykkeltest/tredemølle) kan være "falsk negativt". Det vil si at du har hjertesykdom selv om du har en negativ arbeidstest.

Man kan da eventuelt foreta en invasiv undersøkelse hvor man sprøyter kontrast i de årene som ble sydd inn på hjertet ditt i 2004. Man går da med et tynt kateter eller "slange" fra pulsåren i armen din.

Symptomene dine kan naturligvis også være muskulære, men ikke med utgangspunkt i hjerteoperasjonen i 2004. Muskelsmertene er i såfall noe som har kommet i den senere tiden. Det som taler i mot at det du har er muskelsmerter, er at du fikk symptomene "over natten".

Symptomer som oppstår raskt, kan skje om for eksempel en av de årene som ble sydd inn på hjertet ditt i 2004 går tett.

Dersom det er slik at man har gjort en grundig hjerteutredning som tar høyde for at de testene man har gjort kan være falske negative, og du ikke har en lungesykdom, så kan det være at du må leve med dette. Men, det først etter at man sikkert har utelukket sykdom.

Du spør om veien videre, og det er alltid slik at man kan be om en "Second Opinion". En "Second Opinion" kan ofte være nyttig.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-