Trykk i brystet og bivirkninger av kolesterolsenkende legemidler.

Spørsmål

Jeg er en frisk dame på 54 år rimelig sporty,og aktiv. Går minimum 20 min hver dag,og er ute på tur minst en gang hver helg. Har aldri brukt medisin. Normalt fint blodtrykk. Har fått påvist forhøyet kolesterol husker ikke nøyaktig tall men under 8. Kostholdet er vanlig norsk og vekt er 69 ca og høyde 168. Jobber som frisør. De siste 5-8 dagene har jeg hatt en lett klemmende følelse i hjerte/lunge området.ingen smerte,ikke sting,og blir ikke værre ved belastning. Rask gange i motbakke gir ingen forverring,kjenner det like godt når jeg sitter i sofaen... Kan dette komme fra simvastin sandoz 20 MG som jeg har brukt i samme tidsrom.... har brukt 1 1/2 brett nå. Droppa å ta i går,for å se om symptomene forsvinner. Mine foreldre døde unge 60 og 63 år Pga hjerte og hjerneblødning. Så da er jeg tvilstilfelle om kolesterol eller ikke medisinering....! Hva tror du ?

Kvinne 54

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei ! 

Du er kvinne på 54 år som er frisk og sporty. Du går minimum 20 minutter hver dag og en tur hver helg. Du har forhøyet Kolesterol. Du er normalvektig. Du arbeider som frisør. Du har hatt en klmmende følelse i hjerte/lunge området. Ingen smerte og det øker ikke på ved belastning. Du har begynt med Simvastatin 20 mg, men har sluttet å ta dem på grunn av de symptomene du nå opplever. Dine foreldre døde tidlig på grunn av hjerte-karsykdom.

Ut fra det du skriver, så kan du ha en viss form for arvelighet for hjerte-karsykdommer. Du skriver at du har høyt totalkolesterol kolesterol. Det er klar indikasjon for at du skal behandles for høyt kolesterol med kolesterolsenkende legemidler.  Du kjenner en klemmende følese i hjertet eller lunger. Dette oppfatterj eg som at du har denne følelsen i brystet. Hjertekrampe hos kvinner kan gi svært ulike symptomer. Dersom du føler dette bør du diskutere dette med din fastlege. Det typiske ville ha vært at du ville ha fått et økende trykk i brystet ved belastning dersom dette kom fra hjertet, men på den annen side er det også slik at man kan ha atypiske symptomer.Jeg tror ikke symptomene dine kommer fra at du blir behandlet med Simvastatin og jeg vil anbefale deg å ta disse medisinene videre. For å utelukke hjertesykdom ville jeg ha henvist deg til en belastningstest (AEKG), men du bør diskutere dette med din fastlege.Det er viktig at du får normalisert det høye kolesterolet som du har, og at du får en gjennomgang av hele din "lipidprofil", slik at du kan følge en bedring i verdiene dine. Lykke til!

Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 199,-