Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trykk i brystet når jeg løper

Spørsmål

Hei, eg er 49 år og driver med aktiv trening. Eg er i fysisk god form og kjenner kroppen min godt. Det som skjer under joggeturene dei siste to ukene er at eg får vondt i lungene og ekstra trykk i brystet. Jo meir eg øker intensiteten dessto vondere blir det. Det oppleves på samme måte som å svelge ein isklump og den følelelsen du får etterpå. Veldig kaldt i lungene. Har vore og tatt EKG på legevakta og den var veldig bra. Eg føler meg frisk ellers. Tempo på jogginga har gått ned for å klare å gjennomføre joggeturen. Veit du kva som kan være årsaken?

Mann 49
Svar

Hei.


Jeg kan naturligvis ikke si hva som er årsaken til det du beskriver her, uten å undersøke deg. Men jeg kan tenke litt høyt, og å gi deg noen råd om hva du kan gjøre for å finne ut hva dette eventuelt skyldes, og på den måten eventuelt få gjort noe med det.

Du må oppsøke fastlegen for å få lyttet på lungene og utført spirometri (pusteprøver) Dette med tanke på eventuelt astma.

En annen mulighet er hjerteproblemer / coronar sykdom, dvs tettheter i blodårene som fører blod til hjertemuskelen, og det bør du utredes for, spesielt om du har hjertesykdom i nær familie. Det at du beskriver det som et trykk, og at du får det under trening, øker mistanken om dette, og tilsier at du avgjort bør få det undersøkt. Det vil ikke vises på et vanlig EKG, og du må derfor ta det som heter arbeids-EKG, hvor du sykler på en ergometersykkel med økende intensitet mens det taes EKG av deg. Dette kan og vil nok fastlegen henvise deg til hos en kardiolog / hjertespesialist.

Inntil det er kartlagt, synes jeg du for sikkerhets skyld skal holde deg på et aktivitetsnivå hvor du ikke utløser disse plagene, i tilfelle det har med hjertet å gjøre. 

Ha det bra og lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-