Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trøtthet og hvilepuls

Spørsmål

Hei! Jeg er en 54 år gammel kvinne som ofte er trøtt og sliten. Det har jeg vært store deler av mitt voksne liv, og har alltid tenkt at det skyldes min nedstemthet og lave selvfølelse. Jeg går fast på antidepressive medisiner. 10 MG cipralex. Har gjort det i ca 20 år.

Som 16-åring var hvilepulsen min på 68. Da trente jeg daglig. Nå er hvilepulsen på 48-52. Aktivitetsnivået i dag kan beskrives som mye lavere enn i ungdommen. Jeg jobber stillesittende foran PC, går turer og jogger rolig ca. 2-4 ganger per uke. Dersom jeg øker treningsmengden og intensiteten, «straffes» jeg og må hente meg inn ved å sove og hvile mye.

Ofte går kvelder og helger med til å hvile, noe som medfører et svært begrenset sosialt liv. De to siste årene har jeg i perioder måttet sove litt på jobb også, ved at trøttheten har blitt for påtrengende. Det er selvsagt ikke tilfredsstillende.

Tilleggsvansker ved siden av slitenhet er fordøyelse og søvnapné (utredet, men ikke nok til å utløse ekstra surstoff-tilførsel). I det siste har jeg opplevd litt trykk i hode, og bryst, men ser det nok som tegn på bekymringer, mer enn reelle fysiske vondter.

Siden jeg etter jul begynte å måle hvilepulsen, og fikk se at den var såpass lav sammenliknet med målinger tidligere i livet, spør jeg om det kan være fysiske årsaker til et voksenliv med store begrensninger og stadig slitenhet.

Jeg har bestilt time hos fastlege, i mars, men vil gjerne høre hva en hjerte- og karspesialist tenker.

Kvinne 54
Svar

Hei !

Du er en dame på 54 år som er behandlet på grunn av depresjon med Cipralex. Du har gjort dette i 20 år. Når du var 16 år var hvilepulsen din 68, mens den nå ligger mellom 48-52.

Slik jeg oppfatter spørsmålet ditt er om jeg ville tilskrive din lave hvilepuls til de fysiske plagene du i dag har. Du beskriver plager med uttalt trøtthet ved relativt små anstrengelser.

Jeg regner med at du er utredet med blodprøver i forbindelse med søvnapneutredningen. Man bør ha utelukket stoffskiftevansker som årsak til din trøtthet.

Depresjon og trøtthet henger sammen. Du har ikke en høy dose Cipralex. Selv om du blir trøtt dersom du øker treningsmengde og intensitet, så kan det være gunstig for deg. Du nevner innledningsvis at du er nedstemt og har lav selvfølelse. Trening vil kunne gi deg en bedre selvfølelse. Det gjelder da å finne en treningsform som også gir deg glede.

Trening og fysisk aktivitet skal være noe som tilfører deg noe. Treningspsykologi er et svært viktig felt. Det holder ikke at man presser kroppen om hodet ikke er med.

Som Hjerte og Kar kirurg, tenker jeg at det mest sannsynlig ikke er noe som er galt med hjertet ditt. Du kan prestere fysisk, men du blir sliten. Denne slitenheten er mer av en utmattelsestype slik jeg leser det du skriver. Du har vært trøtt og sliten store deler av ditt voksne liv, så skal man begynne å endre noe i forhold til disse symptomene, så må man begynne å endre på de eksisterende betingelsene som gjør at du har det slik i dag.

Det hadde vært enklere om man kunne ha implantert en Pacemaker på grunn av en lav puls, men du har en normal hvilepuls. Forstår at du er frustrert, men en kardiolog kan nok ikke hjelpe deg. Det er derimot bra at man har utredet søvnapne som en årsak til din trøtthet.