Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trenger jeg statiner? Redd for bivirknigner

Spørsmål

Hei. Jeg er en 50 år gammel kvinne. Jeg har hatt litt forhøyet kolestrol i noen år. Jeg har til tider forandret kostholdet mitt for å senke det dårlige kolestrolet, noe jeg har klart en gang i blant.

For noen år siden var legen min imponert over hvor fort jeg fikk det ned. Nå sist var det litt forhøyet igjen, dårlig kolestrol viste 3,8 og jeg fikk beskjed om å gå på statiner, noe jeg absolutt ikke vil etter jeg har lest artikler og sett foredrag av både leger og forskere som mener at statiner gjør mer skade enn de gjør godt.

Jeg mener jeg kan spise meg til et lavere kolestrol. Jeg har ikke vært så sunn som jeg pleier i det siste. det kan være grunnen til at det er blitt litt høyt igjen. Jeg var hos hjertelege og hadde apparat i ett døgn og tråkket på sykkel osv, pluss ultralyd av årer. Legen fant ikke noe uvanlig da.

Jeg kvier meg veldig for å begynne på statiner og jeg får generelt alle bivirkninger som finnes når jeg tar medisiner, selv i små doser. Jeg ønsker veiledning på hva annet jeg kan gjøre utenom kosthold og trening, for å slippe å begynne med statiner. Mvh. Hjerteglad.

Kvinne 50
Svar

Hei!

du har fått påvist høyt kolesterol, men ønsker ikke å benytte kolesterolsenkende legemidler. Du vil ha råd på hva annet du kan gjøre bortsett fra trening og kosthold. Kolesterolverdiene dine er avhengig av hva du spiser og om du trener. Trening øker det gode kolesterolet ditt- HDL kolesterolet. Utover kost og trening, så er det viktig med søvn og normal fysisk aktivitet. Du har gjort utredning med sykkeltest og ultralyd, uten at du har påvist noen risikofaktorer.

Om du ikke har andre risikofaktorer (som høy lipoprotein A) eller nære slektninger med hjerte eller kar sykdom, og du har et normalt blodtrykk så vil du ha en lav risiko for å utvikle hjerte-kar sykdom.

Dette med virkning og bivirkning av medisiner er alltid vanskelig. Dersom du får en svært dårlig livskvalitet ved bruk av statiner eller andre kolesterolsenkende legemidler, er det alltid en diskusjon om du skal bruke disse eller ei. Hensikten med å benytte disse medisinene er jo å hindre sykdom ikke å påføre store plager.