Tilfeldig målt høyt blodtrykk

Spørsmål

Jeg jobber på et sykehjem og fikk der målt blodtrykket ved en ren tilfeldighet. Og det var høyt! 145/100.. hva skal jeg gjøre med dette?. hun målte det to ganger på meg!? I familien min er det en del problemer med stoffskiftet, kan det være dette? Bør jeg gå til legen?

Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det kan være mange grunner til at blodtrykket ditt var høyt akkkurat der og da, og det er ikke sikkert at en kontrollert måling hos legen din vil gi samme verdier.

I første omgang er det viktig å få slått fast om du har høyt blodtrykk eller ikke. Dette skal du gjøre hos legen din. Du skal komme litt i god tid slik at du kan sitte på venterommet i minst 20 m inutter å roe deg ned før du går inn (selv om noen blir stresset av å sitte å vente så lenge). Pass på at dagen din er er planlagt og rolig slik at du slipper å stresse unødig. Få en god natts søvn og spis en god frokost før du går til legen.

Hvis legen din finner ut at blodtrykket ditt er forhøyet vil han be deg om å komme igjen til nye målinger. Dette er for å unngå at en tilfeldig blodtrykkstopp skal skape et feilaktig bilde av trykket ditt. Hvis du har høyt blodtrykk må legen din og du vurdere om det er noe dere kan gjøre for å få det ned uten å bruke medikamenter. Det kan dreie seg om å trimme mer, gå ned noen kilo, eventuelt se det an hvis det ikke er mer enn lett forhøyet.

Hvis legen din ikke finner noen spesiell grunn til at du har høyt blodtrykk, som kan behandles, vil han sannsynligvis behandle trykket med blodtrykkssenkende medikamenter. Dette vil kontrolleres med jevne mellomrom og hvis trykket normaliserer seg kan du kanskje slutte med medisinene.

Legen din må avgjøre om du har et trykk som er så høyt at behandling er nødvendig. Andre faktorer som spiller inn er om du har sukkersyke, om du røyker eller om det er mye hjerte-karsykdom i familien din.

Lykke til!