Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svangerskap og VES

Spørsmål

Hei! Jeg er en 36 år gammel frisk kvinne, 2. gangsgravid uke 34+0. Er allmennlege selv. Svangerskapet var ukomplisert til ca uke 27, da jeg ble veldig plaget med hjertebank, særlig på natt (aldri hatt før svangerskapet). Skjønte fort at det var VES, hver eneste natt var det bi-eller trigemini i mange timer og det var vanskelig å sove. Konstant trykk i brystet og klarte ikke ligge flatt, ellers ikke symptomer. Frekvens 80-100. Etter et par uker kontaktet jeg sykehuset, lå på telemetri en natt og diagnosen ble bekreftet. Ekko og blodprøver normale. Fikk en babydose Metoprolol (12,5 mgx4). Slagene ble litt svakere, men like hyppige. Sluttet derfor med medisinen pga mulig uheldige virkninger på baby. Status nå er at VESene fortsatt er der, like hyppige, dog svakere. Holter viste 20% VES gjennom døgnet. Jeg er sliten og lei etter 7 uker med dette, men vet at det i utg pkt er ufarlig i friske hjerter. Har vært i jobb til og det er greit, tiden går da fortere- men jeg merker helt klart at antall VES er relatert til stress og belastning- på mandager dunker det godt 24/7...
Det jeg har begynt å tenke på er fødselen, som jo nærmer seg. En fødsel er en relativt stor anstrengelse, både mentalt og fysisk. Og da tenker jeg: Hvis jeg ligger i fødsel med VES i bigemini, er det greit? Er det fortsatt fysiologisk og ufarlig, eller er det noen risiko for at påkjenningen kan "vippe" VESene over i mer alvorlige saker som VT osv.? Det bør helst unngås. Har spurt kardiolog om en vurdering men de er avfeiende- snakker om en evt. ny ekko, men jeg trenger mer en god faglig vurdering. Merker også at den fysiske kapasiteten blir redusert av alle ekstraslagene, og det er jo heller ikke gunstig. Bør sectio evt. vurderes på denne bakgrunn? Håper på konkret svar, på forhånd takk!

Svar

Hei.

Jeg er almenlege som deg, og da forstår du at dette ikke er noe jeg har noen utpreget god kompetanse på. Hadde du vært en pasient på mitt kontor, ville jeg (som du, sikkert) garantert ha henvist til en cardiolog for å få en konkret vurdering av det du spør om. En annen ting her, er at vi her på Lommelegen ikke kan gjøre individuelle "konsultasjonslignende" vurderinger, men kun gi generelle råd og generell informasjon. Ditt spørsmål er selvfølgelig ytterst adekvat å stille, men det er som du selv ser, en ren individuell medisinsk vurdering, og ikke noe som kan besvares på et generelt grunnlag.

Jeg ser at du har spurt en kardiolog allerede, "men de er avfeiende", sier du. Jeg er ikke helt sikker på hva du mener med det, -avfeier de spørsmålet og problemstillingen, eller avfeier de muligheten for at dette skulle være en helseutfordring under fødselen?
Det jeg tenker om dette, er at du fortjener et godt og korrekt svar på ditt spørsmål her, for å unngå bekymringer i en så viktig og flott opplevelse som det som står foran deg, og det kan jeg som du skjønner, ikke gi deg her over nett, dessverre. Men nettopp fordi du etter min mening trenger en konkret vurdering på dette, og klare svar, er min mening og mitt råd til deg at du må oppsøke en kardiolog påny, kanskje gjerne en annen kardiolog, for en second opinion.
Det vil du jo åpenbart få til, ut fra kollegiale hensyn, kontaktnett m.v.

Ditt spørsmål om sectio bør du konferer med en gynekolog om, fortrinnsvis etter at kardiologen har kommet med sin vurdering.

Jeg beklager så mye at jeg ikke har mulighet til å besvare deg her, men dette er som jeg håper jeg har klart å forklare deg, noe som kun kan besvares i en ren konsultasjons-setting, og ikke i generelle termer over nett. Og jeg ønsker deg all mulig lykke til med svangerskapet videre, og med kommende fødsel. Ha det bra.