Sunn mat - men høyt kosthold

Spørsmål

Jeg har nettopp fått beskjed om at jeg har kolesterol på 7,3. Jeg har de siste årene vært svært bevisst på mitt fettinntak. Jeg spiser kun magre melkeprodukter, kun smøreost med 3% fett, aldri blandingsprodukter, men kun rent kjøtt, bruker olje istedenfor smør i matlaging, spiser ikke chips eller sjokolade, prøver å spise mye frukt og grønt, og spiser fet fisk hver dag som pålegg. I tillegg trener jeg tre ganger i uka.

Hvor mye har jeg å hente på å redusere fettinntaket mitt ytterligere? Jeg er litt redd for at det nesten kan bli litt vel "mye av det gode" hvis jeg skal bli ytterligere strengere mot meg selv?
Bør jeg begynne på medikamenter?

Sykdommer: Høyt kolesterol tross sunn livsstil

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det kan hende kostholdet ditt hadde vært betraktelig høyere hvis du ikke hadde levd så sunt som du gjør.

Umiddelbart høres det ut som om du lever på en kolesterolfattig kost, og hvis du og legen din kommer frem til det samme ved å gå gjennom kostholdet ditt i detalj, er det neppe noe å hente på å endre kostholdet ditt.

Om du skal bruke kolesterolsenkende medisin eller ikke er nok ikke helt opplagt, da kolesterolet ditt er kun moderat forhøyet, og du skriver ikke noe om hvor mye av dette som er godt og dårlig kolesterol. Du er ung og før overgangsalderen har østrogener en beskyttende effekt med tanke på hjertesykdom.

Dette bør du diskutere nøye med legen din, så kan dere bli enige om hva som er mest fornuftig; å observere kolesterolnivået over en tid eller å begynne med medikamenter.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn