Stressvondt i brystet

Spørsmål

For ca 1.5 år siden kontaktet jeg lege grunnet smerter i brystet/hjerte. Etter flere tester ble ingenting funnet galt. Etterhvert fikk jeg også vondt i nakke og øresus. Legen konkludert med at jeg led av stress, noe jeg kunne godt forstå grunnet mye jobb.

Nå, altså 1,5 år etter jobber jeg betydelig mindre og lever et tilsynelatende normalt liv. Allikevel sliter jeg med stadig stikking i bryst, stiv nakke, øresus, tretthet og lite pågangsmot. Jeg merker godt at symptomene øker sent på dagen eller i stressede perioder.

Jeg har egentlig godtatt at mine problemer skyltes stress. Jeg trodde jeg kunne bli bra av meg selv med å leve et normalt liv igjen, men så har ikke skjedd. Trenger jeg behandling for å bli frisk? Ev alternativ behandling? Er dette normalt?

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Om plagene dine skyldes stress eller blir verre av stress er vanskelig å vite. Det kan godt tenkes at plagene dine skyldes muskel- og seneapparatet som gir deg symptomer i form av stikking og stiv nakke. Det kan også være bakenforliggende psykiske årsaker som gir deg slike plager og på samme måte som muskelplager er det vanskelig å måle og behandle slike plager.

Imidlertid har du kommet et langt stykke på vei hvis du aksepterer at plagene dine ikke er farlige, men at de er der og at du ikke behøver å være redd for at det er alvorlig sykdom.

Du trenger forsåvidt ikke behandling for smertene i seg selv, men plager de deg kan det selvfølgelig ha en hensikt å prøve å dempe dem eller bli kvitt dem.

Du kan diskutere med legen din om det er tiltak som kan forsøkes. Skolemedisinen vil nok i første omgang kunne tilby deg trening, fysioterapi eller medikamenter for å døyve eller fjerne plagene. Hvis dette ikke hjelper (og vi må vel bare se i øynene at det er ikke bestandig det hjelper) er det selvfølgelig også mulig å forsøke alternativ behandling. Det er mange som føler seg godt hjulpet av alternative tiltak. Dette kan ikke jeg så mye om, utenom at akupunktur brukes mot mange smertetilstander med tildels godt resultat.