Stikkende brystsmerter

Spørsmål

Hei, jeg har av og til en litt stikkende smerte i venstre side i brystet. Er redd for at det kan være noe med hjertet. Jeg er i god fysisk form, og trener en del. Har god kondisjon og er ikke overvektig. Spiser sundt tror jeg og tar tran hver dag.

Mann, 51 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Smerter i brystet kan skrive seg fra muskel-skjelettsystemet, hjertet, luftveier eller mage/tarm.

Brystsmerter fra muskel-skjelettsystemet (myalgier) er gjerne av stikkende karakter, og smertene er ofte lokalisert til venstre side av brystkassen. Ofte er muskulaturen i brystveggen øm, og det kan være vondt å trykke på musklene mellom ribbena.
Smerter ved hjertesykdom (hjerteinfarkt, hjertekrampe (angina)) er som regel klemmende/snørende, lokalisert midt i brystet – eventuelt kan de stråle ut til arm, kjeve eller hals, og de forverres ofte i forbindelse med anstrengelse. Sannsynligheten for hjertesykdom øker hvis man har mange risikofaktorer som høy alder, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, overvekt, usunt kosthold, lite mosjon, diabetes, hjertesykdom i familien, eller dersom man har hatt hjerte/karsykdom tidligere.
Ved brystsmerter i forbindelse med sykdommer i luftveier/lunger er det vanlig med andre tilleggssymptomer som hoste, oppspytt og tung pust. Brystsmerter som skriver seg fra mage-tarmsystemet kan skyldes sure oppstøt, og vil ofte kunne lindres av å ta syrenøytraliserende midler.

Smertebeskrivelsen din med periodevis stikkende smerter i venstre side av brystet får meg ikke til å tenke i retning av hjertesykdom. Spesielt hvis smertene opptrer uavhengig av anstrengelse er hjertesykdom lite sannsynlig. I tillegg forteller du at du er i god fysisk form, trener regelmessig, er normalvektig og har et sunt kosthold, hvilket reduserer risikoen for hjertesykdom ytterligere. For meg høres smertebeskrivelsen din mest ut som muskulære smerter, men uten å ha snakket nærmere med deg og undersøkt deg kan jeg selvsagt ikke si noe sikkert rundt dette. Dersom du er bekymret synes jeg godt du kan ta en tur til fastlegen din for videre utredning, spesielt dersom du har flere av de ovennevnte risikofaktorene for hjertesykdom. Det hører med en generell kroppslig undersøkelse, hjerteprøve (EKG) og blodprøver. Eventuelle videre undersøkelser avhenger av hva fastlegen mistenker.

Ved å følge linkene øverst på denne siden kan du lese mer om brystsmerter.
Håper dette var til hjelp, ønsker deg lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn