Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Statiner og risiko for hjerte og karsykdom

Spørsmål

Spørsmål vedrørende statinbehandling. Jeg er en kvinne på 66 år. Relativt slank, men noe fett rundt midjen. Har røkt fram til ca 55 års alder. Frisk, men behandles med Alendronat pga osteoporose.Har slitasjegikt I hofter og har nylig fått konstatert neglepsoriasis. Har siden 50 års alder vært behandlet for høyt blodtrykk. ( ex- forge).Blodtrykket er ca 130/85, men kan også være høyere; ca 150/95. Fint blodtrykk om natten.(120/80 og lavere) Har over flere år hatt høyt kolesterol (?) Verdier ;s-kolesterol 6,5, HDL:2,0 , LDL: 4,3. (Triglyserider 2,17) Min fastlege har aldri kommentert dette. Min bror har ikke høyt blodtrykk , men noe høyt kolesterol. Han behandles med statiner. Det er ingen i familien som har hjertesykdom. Dette gjør meg noe usikker på om jeg bør behandles med statiner. Hva synes du?

Kvinne 66
Svar

Hei !

Du er en kvinne på 66 år, som blir behandlet for høyt blodtrykk. Ut fra kalkulatoren Norrisk-2 har du 6 prosent risiko for å alvorlig hjertesykdom eller død. Du har med andre ord en svært lav risiko for alvorlig hjerte eller karsykdom. Det er ikke indikasjon for å benhandle ditt kolesterol medikamentelt. Fysisk aktivitet og trening vil derimot ha mange positive virkninger for deg. Kosthold er også viktig i forhold til å ha et lavt kolesterol.