Sønnen min har bilyd på hjertet - er det farlig?

Spørsmål

Spørsmål 1:
Har nettopp fått beskjed om at min sønn på 2 år har "en fysiologisk bilyd på hjertet", men at dette ikke var noe å bekymre seg over.

Han er ellers frisk, og jeg lurer på er dette vanlig ? Er det ikke nødvendig å undersøke dette nærmere ?
Er det grunn til bekymring ???

Spørsmål 2:
Jeg har blodtype rhesus minus, min sønn har rhesus pluss - har lest/hørt historier om plutselig og uforklarlige dødsfall i voksen alder hvor dette er vurdert som en årsak til dødsfallet, dette høres sikkert hysterisk ut, men det jeg lurer på er om det er forbundet noen spesielle farer nettopp ved denne uforlikheten av blodtyper ???

Mann, 2 år

Svar

Hei!
Spørsmål 1:
Jeg skjønner at du kan bli engstelig når det gjelder din sønns hjerte.

Når legen lytter på hjertet til voksne eller barn hører han en karakteristisk bankelyd. Hos personer med strukturfeil i hjertet, klaffefeil eller med andre strukturelle sykdommer i hjertet kan man høre helt spesielle lyder, bilyder, som ofte kommer i tillegg til de vanlige, normale lydene. Lydene oppstår fordi blodet renner annerledes i slike endrede blodkar, hjertekamre eller klaffer, det blir en slags turbulens i blodstrømmen. Disse endringene lager lyder.

Barn kan ha bilyder over hjertet, som regel uten at det har sykdomsbetydning. Dette kan skyldes trange partier som blir større når barnet vokser (og da forsvinner gjerne bilyden), eller det kan skyldes små hjertefeil som ikke gir symptomer eller som retter seg når barnet vokser.
Slike bilyder kalles "fysiologiske bilyder".

Nesten 50% av alle barn kan ha en slik bilyd i løpet av barnealderen. Sjansen for at dette representerer hjertesykdom er rundt 5%. Legen kan i en del tilfeller gjenkjenne en "normal" bilyd bare ved å høre den, i enkelte tilfeller vil legen henvise til en hjertespesialist for å få en bekreftelse på dette, spesielt hvis bilyden er noe ukarakteristisk.

Spørsmål2:
Jeg kjenner ikke til at en slik uforlikelighet skal kunne gi problemer utenom ved fødsel/nyfødtperioden.