image: Smerter i leggen ved gange. Mulig vinduskikkersyke (Røykebein)

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i leggen ved gange. Mulig vinduskikkersyke (Røykebein)

Spørsmål

Min mann har smerter i leggen og må ta pauser når han går tur, spesielt dersom han øker tempoet. Han blir også svært kald på foten på samme ben når han er ute. Han har tidligere fått diagnostisert en fortetning i en halspulsåre, men blodet har funnet annen vei slik at dette ikke har forårsaket drypp eller hjerneslag.

Han tar medisiner - blodfortynnende og kolesterolsenkende og har lavt nivå ved kolesterolmåling. Han har også for mange år siden byttet en åre i lysken på motsatt ben, med meget godt resultat.

Han har nevnt sin plage med leggen for en lege ved annen konsultasjon og fikk til svar at dette gjøres det ikke noe med, uten at det var gjort noen spesifikk undersøkelse.

Er det virkelig slik at dette ikke kan behandles med for eksempel et stent?

Han er slank, har alltid vært fysisk aktiv blant annet med flere marathonløp og jevnlig trening på treningssenter og sannsynligvis sprekere enn de fleste på sin alder. Tilstanden begrenser livskvaliteten betydelig.

Mann 76
Svar

Hei !

Din mann har karsykdom i halspulsårene og i blodårene til beina. Dette har medført at han har vært operert i lysken på den ene siden og at han har samme symptomer på andre foten.

Han er adekvat behandlet med blodfortynnende og kolesterolsenkende legemidler.

Jeg kan dessverre ikke svare på ditt spørsmål ut fra de opplysningene du gir meg. For det første er behandlingen av for liten blodtilførsel til beinet konservativ. Det vil si at han skal trene på å øke ganglengden, selv om det kan være smertefullt å presse seg til å utover smertepunktet.

Smertene er et tegn på at leggen får for lite blod i forhold til oksygenkravet leggen har. Det blir som melkesyre. Dette gjør vondt, men er ikke farlig.

Dersom man har svært begrenset gangdistanse, så kan man behandle slike tilstander i enkelte tilfeller med såkalt "blokking" eller PTA, og da oftest med stent.

Alternativt kan man operere og benytte kunstige blodårer eller egen vene.

Man skal likevel være oppmerksom på at enhver operasjon og enhver behandling kan gi komplikasjoner, som infeksjon og at de nye årene eller stenten kan gå tett. Tilstanden kan da bli verre i forhold til den tilstanden han hadde før behandlingen. Det vil derfor alltid være en vurdering mellom risiko og nytte.

Absolutte indikasjoner er hvilesmerter eller koldbrann (Gangren). For å avgjøre om det er mulig å behandle tilstanden ved et inngrep, så må man gjøre utredninger i form av ultralyd (Duplex) eller invasiv utredning med kateter og kontrast.

Det hender da at man i samme seanse gjør en blokking av den aktuelle blodåren. Av og til er forandringene i så små blodårer at det det ikke er mulig å behandle det trange området med verken blokking eller åpen operasjon. Du kan lese mer her om vinduskikkersyken.

Det er altså flere forhold som må kartlegges før jeg kan svare på ditt spørsmål om han kan behandles på annen måte enn konservativ behandling med gangtrening.

Illustrasjonsfoto øverst: structuresxx / Shutterstock / NTB