Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i brystkassen

Spørsmål

Jeg føler litt ubehag i øvre del av brystkassen på venstre side. Dette har jeg gjort i 2 uker snart nå, kanskje lengre. Men har ikke prøvd å tenke så mye på det, men nå er jeg der at jeg vurderer å gå til fastlegen min. jeg kjente litt av det samme tidligere og da besøkte jeg fastlegen min, det er ca. 8 mnd. Siden. Jeg nevnte det den gangen til han, men da var han rask med å konkludere med at alt er ok med Meg, jeg har ikke blitt henvist til noen tester i forbindelse med dette, det var visst ikke nødvendig i det hele tatt , ifølge fastlegen min. Jeg fikk beskjed for ca 1.5 år siden om at jeg sulle begynne på blodtrykksmedisin, candesartan 8 mg daglig. Så jeg forklare han når jeg besøkte han for 8 mnd siden at det er mulig jeg føler litt ubehag i brystet pga noe psykisk her, kanskje det er fordi jeg tenker litt mye på det? Når jeg begynte på blodtrykksmedisinen forklarte han meg at jeg ikke har så veldig høyt blodtrykk i forhold til det vanlige, men at det var best å være på den trygge siden. Det var den øverste målingen som var litt for høy. Det at jeg hadde litt høyt blodtrykk ble oppdaget i forbindelse med at jeg måtte ta noen tester i forbindelse med opptak til politihøyskolen. Så det ble med andre ord oppdaget helt tilfeldig. Er en 23 år gammel mann, trener regelmessig, for det meste styrketrening. Aldri tatt noe steroider eller noe slikt, drikker nesten aldri alkohol heller. Vil anse meg selv som en sunn person med tanke på kosthold. Er 1.80 høy og veier 80kilo, relativt godt trent.

Mann 23
Svar

Du har smerter i brystveggen venstre side. Du har hatt disse  i to uker. Du fikk beskjed for omlag 1.5 år siden at du hadde høyt blodtrykk, og du begynte med Atacand 8mg. Du er i god fysisk form og normalvektig. Jeg vil begynne med blodtrykksbehandlingen din. Jeg regner med at du har blitt utredet for dette med 24 timer blodtrykksmåling, for dermed å se om du. Det kan være slik at man blir noe engstelig når man går til sin fastlege såkalt "White Coat" angst. Dette vil uvilkårlig lede til at blodtrykket ditt øker. Blodtrykksbehandling hos så unge mennesker deg bør utredes grundig. Man bør også utelukke at det er årsakersom f.eks. trange nyrearterier eller annet som kan gi deg høyt blodtrykk. Dette kan man blant annet kontrollere med ultralyd av nyrearteriene dine, som er en enkel og ikke invasiv undersøkelse. Så til smerten i brystveggen din. Hos unge menn som oppsøker lege vil man ofte kunne finne smertefulle punkt i brystveggen, som er årsaken til disse smertene. Smertene er ofte lokalisert til overgangen mellom brystbeinet og ribbeina. For noen kan disse smertene bli ganske intense og gi opphav til bekymring. Du har bestått fysiske tester til opptak ved politihøyskolen, og dersom du hadde hatt en hjertesykdom ville du nok ikke ha klart å gjennomføre disse fysiske testene. Jeg hadde ikke vært bekymret for disse smertene. Det er også slik som du selv skriver at dersom man begynner å bli noe "opphengt" i tegn på sykdom, så vil man letter relatere alle ubehag til at det er noe som kan være en underliggende sykdom. Dette kan i seg selv bli et problem og en sykdom i seg selv. Helseangst kan bedres med Kognitiv Atferdsterapi (https://forskning.no/angst-psykiske-lidelser/de-med-helseangst-kan-bli-bedre-av-digital-behandling-viser-ny-studie/1688415).