Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i brystkassen

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 30 år. Jeg har de siste to månedene hatt mye ømhet, stikk, trykk og ubehag i venstre brystregion. Det startet med det som kjentes ut som små støt eller stikk i hjertet. Nå de siste ukene har jeg gjennom hele døgnet, vært øm i området rundt hjertet:

Har hatt trykk, ømhet: i venstre rygg (rett under skulderblad), på venstre side (under armen), rett under ribbeina (alt fra under armen og helt mot midten av brystet), trykk midt i brystet, vondt i brystet rett over hjertet, osv.

Jeg har slitt med å sove om nettene i det siste fordi det har vært så ubehagelig. I løpet av dagen må jeg ofte ta meg til brystkassen der det trykker, for å forsøke å «lindre» trykket.

Hva kan dette være? Og hvordan/bør jeg følge opp dette? Har aldri opplevd dette før.

Trykket/ømheten er liksom der konstant gjennom hele døgnet nå, men trykket forflytter seg liksom rundt om i venstre brystregion fra dag til dag. F

or å nevne litt historie og genetiske faktorer:

- Min far er hjerteoperert grunnet genetisk defekt på hjertet (feil/mangel på den ene hjerteklaff)
- Jeg har tatt mye hormoner de siste 14 måneder grunnet prøverørsforsøk
- På grunn av uheldig arbeidssituasjon (har tidligere jobbet mye overtid), samt ovennevnte prøverørsprosess, har jeg vært veldig mye stresset de siste 2-3 årene.

Kvinne 30
Svar

Hei !

Du har stikninger/ømhet/trykk og ubehag i venstre brystregion. Du beskriver det som om du får «stikk» i hjertet. Hjertet ligger normalt bak brystbeinet og til venstre. Om du kjenner stikk og lignende, er det mest trolig at disse er enten i det vi kaller intercostal muskulaturen. Det er musklene mellom ribbene.

Man kan også ha smerter lokalisert til overgangen mellom brystbeinet og ribbene. Når du tar deg til brystkassen, så vil du kunne stabilisere området når du puster. Jeg vil anta at du ikke har de samme smertene om du holder pusten en liten stund. Stress og manglende søvn vil forsterke denne følelsen.

Du beskriver ingen andre symptomer som vil henlede oppmerksomheten mot at disse symptomene skulle komme fra hjertet ditt.

Din far er er hjerteoperert på grunn av mest sannsynlig det vi kaller "Bicuspid aortaklaff". Dette er en vanlig forekommende klaffefeil. Dersom det hadde vært en sterk arvelig lidelse, så ville man nok ha henvist dere til genetisk veiledning.

Du har arbeidet mye og har hatt en anstrengende situasjon med prøverørsforsøk. Dette er svært krevende.

Jeg regner med at du har vært hos fastlegen med dine plager. Ved en klinisk undersøkelse med EKG og blodprøver så vil man kunne utelukke at du har en hjertesykdom.

Du er kvinne og er 30 år, slik at det ut fra dette også er svært usannsynlig at du har en hjertesykdom.

Av og til kan det være nødvendig å gjøre en ikke invasiv hjerteutredning for at du skal kunne slå deg til ro. Det er slik at man har sett en økning av negative hjertetredninger de siste årene.