Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i brystet. Hjertesykdom eller muskulære smerter?

Spørsmål

Jeg har i mange år hatt ubehagelige "kriblinger" rundt knærne og sliter med svimmelhet. det kan til tider være veldig ubehagelig. Er fra en familie der min far og onklene på samme side er død rundt 50 års alderen på grunn av hjerte. så jeg kan nok ikke benekte at jeg tenker en del på dette. Fastlegen kan ikke finne noe feil, og sier at alt er ok. jeg tar idag medisin for blodtrykk, B12 og vitamin D. Det bekymrer meg også litt at jeg har smerter i brystet på venstre side. Legen sier at det ikke er hjertet så lenge det ikke er konstant da jeg kan kjenne forskjell på smertene om jeg rører meg og vrir meg litt. og disse smertene kommer og går. Fastlegen tror da at dette er muskel smerter. jeg har vært igjennom EKG flere ganger uten noen tegn på feil.

Mann 60
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål, så jeg vet ikke eksakt hva du ønsker informasjon om. Men jeg leser at du er bekymret for smertene i venstre side av brystet, og velger derfor å kommentere dette og å gi deg en del informasjon. En del av bekymringene dine har naturligvis å gjøre med det at det har vært en del tidlige dødsfall pga hjertesykdom, på farssiden av slekten. Du har vært til legen med disse plagene, og fått til beskjed at det ikke har med hjertet å gjøre, fordi smertene påvirkes av stillingsendringer og visse bevegelser. Det høres ut som en veldig riktig tolkning av legen din. Hvis man for eksempel vrir overkroppen til en eller annen side, eller en annen bevegelse, og det utløser smerte, så er det ikke hjertesykdom. Da har det med muskler og brystkasse å gjøre.  Hjertesykdom arter seg anderledes. Hvis man har coronarsykdom / innsnevringer i blodårer til hjertemuskelen, så vil det gi belastningsavhengige smerter, dvs at det vil typisk arte seg ved at man får smerter eller trykkfornemmelse sentralt i brystet, evt med utstråling til hals og/eller arm, når man er i fysisk aktivitet, og så forsvinner det igjen når man tar det med ro igjen. Og det er jo ikke dette du beskriver. Så her er det altså både det at du ikke har typiske hjertesymptomer, og i tillegg er symptomene dine helt klart slik man ser ved muskulære tilstander, f.eks. spenninger i musklene i brystkassen. 

Jeg ser ikke noe i det du har skrevet her, som tilsier at ikke fastlegen din har gjort en rett vurdering her.

Forøvrig er det viktig for deg, som har en del hjertesykdom i familien, at du sørger for å ikke røyke og å unngå høyt kolesterol, samt å være i jevnlig fysisk aktivitet og holde deg normalvektig. Da reduserer du sjansen for hjertesykdom. 

Håper dette var grei informasjon. Ha det bra.