Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i bryst

Spørsmål

Hei! Jeg har noen spørsmål til deg. Jeg har i flere år hatt mye smerter i venstre bryst. Da som veldig stikking og brennende følelse. Men de siste to ukene har jeg fått veldig smerter som går fra under armhulen mot venstre bryst. Enda veldig stikkende følelse, men også litt klemmene til tider. Kjenner av og til ut som at noen tar tak i hjertet i noen sekunder og klemmer, og så går det over. Har tatt ekg i sommer, og den var fin da. Smertene kommer mest når jeg slapper av. Har også følelsen av at jeg har en klump jeg ligger på. Kan våkne hvis jeg ligger på venstre side, av at det er veldig vondt i brystet og det føles som jeg har ligget på knyttneven min. Har endel småkuler, men har tatt ultralyd av bryst og det var ingenting unormalt der. Hva kan dette være? Muskel knuter? Og hva kan jeg gjøre for å bli kvitt dette? Er kjempevondt å trykke under armhulen mot brystet , og er redd for å trykke på ting jeg ikke burde trykke på. Kan man ta ultralyd av hjertet for å se at blodårene mot hjertet er fine, og at blodet strømmer normalt til hjertet? Smertene er daglig. Sliter også med smerter i venstre arm og ben. Vet ikke om dette har sammenheng med bryst smertene. Kan plutselig få vondt i selve hånda og slite med å bøye fingrene, og kjenner det sitter i håndleddet. Får også ofte smerter på bakside lår rett over leggen, og da kjennes det ut som at blodet bare stopper helt opp til leggen. Begge disse problemene har jeg hatt i noen mnd.

Kvinne 34
Svar

Hei !

Du har gjennom flere år hatt smerter i venstre bryst. Stikking og brennende følelse. Den siste tiden har du fått smerter som går fra under armhulen mot venstre bryst. Denne er stikkende og klemmende. Smertene kommer spesielt når du slapper av. Du har noen "småkuler" i brystet men du har gjort ultralyd og ikke funnet forandringer. Du har også diffuse smerter i venstre arm og ben.  Du har av og til følelse av at blodet stopper opp til leggen. For  å begynne med smerten du beskriver i bryst og armhule, så beskriver du det vi kaller for intercostalmyalgier.Det vil si at du har vondt i muskulaturen mellom ribbene dine. Du beskrievr at smertene er verst i hvile når du slapper av. Dette er det motsatte i forhold til om du hadde smerter som kom på grunn av at hjertet fikke for lite blod fra kransårene. Da ville du hatt smerter i aktivitet på grunn av at hjertet forbruker mer oksygen ved aktivitet siden det må punmpe mer blod ut i kroppen, og belastningen på hjertet dermed blir større. Om du har små kuler i brystet, er dette mest sannsynlig kjertevev. Og disse kulene vil kunne bli påvirket av hormonelle svingninger i forhold til menstruasjonssyklus.  Det er ingenting farlig å trykke på verken i armhulen, eller bryst og brystvegg. Det kan derimot gjøre vondt, dersom du trykker og du har såkalt myalgier. Det samme finner du for eksempel om du er stiv i nakken. Man kan ultralyd av hjertet, men da ser man etter hvordan hjertet trekker seg sammen og om det er noen feil med klaffer og muskulatur. Skal man se på blodgjennomstrømning eller trange årer benytter man CT eller kontrastundersøkelse (koronarangiografi). 

Smertene du har i hånden og låret kan også være på grunn av at du ubevisst er anspent. Blodet til leggen renner helt fritt fra låret, og det renner i pulsårer på fremsiden/siden av låret. 

Du spør hva du kan gjøre for å bli kvitt disse plagene, og mitt råd er at du kan forsøke med fysisk trening i passe porsjoner. Dette vil løse opp muskelspenninger. Lykke til !


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-