Smerter etter utblokking av kranskar.

Spørsmål

mann 69. Stentoperert for ca 14 dager siden. (29/10) Infarkt for 2 mnd siden behandlet med utblokking. En åre var komplisert men rapporten sier jeg er nå fullt revaskularisert. Legen var fornøyd. Medisineres etter anvisning fra LHL-sykehus. Føler meg egentlig frisk, spiser godt, tåler maten, god avføring og vannlating, ingen blødninger, heller ikke fra nesen. Går raskt uten å få hjertebank eller pusteproblemer. Kan gå 5 km/t i en time uten problemer. Blått merke på magen (kan komme fra injeksjon av blodfortynnende (foretatt av pleier)) Har bleknet men er ikke sikker på om det var der da jeg forlot sykehuset eller er tilkommet senere. Rimelig normalt sykehusmålt blodtrykk, Hjemmemåling viser tilnærmet samme blodtrykk (ca 130-140/75-84) puls 60-70. (Apparat med overarmsmansjett.) Problem: "Stentsmerter" Legen på sykehuset nevnte dette. De første dagene etter operasjonen var jeg liksom "pigg som før" men ca en uke etter fikk jeg ubehag, murring i hjertet, ikke smerter eller stikking. Det kan likne presset jeg følte ved infarktangrepet men er ikke helt det samme. Føles som om jeg gruer for noe. Det kommer og går men noen ganger kan det vare en stund. (Igår - søndag - var jeg fin men er uvel idag. Sov godt inatt) Spørsmål. 𝙀𝙧 𝙙𝙚𝙩 𝙣𝙤𝙧𝙢𝙖𝙡𝙩 𝙢𝙚𝙙 𝙨𝙡𝙞𝙠𝙩 𝙪𝙗𝙚𝙝𝙖𝙜 𝙨𝙖̊ 𝙡𝙚𝙣𝙜𝙚 𝙚𝙩𝙩𝙚𝙧 𝙤𝙥𝙚𝙧𝙖𝙨𝙟𝙤𝙣𝙚𝙣 𝙣𝙖̊𝙧 𝙟𝙚𝙜 𝙛ø𝙡𝙩𝙚 𝙢𝙚𝙜 𝙥𝙞𝙜𝙜 𝙧𝙚𝙩𝙩 𝙚𝙩𝙩𝙚𝙧 𝙤𝙥𝙚𝙧𝙖𝙨𝙟𝙤𝙣𝙚𝙣? (Jeg skalv tildels mye da jeg ble ledsaget bort fra operasjonsbordet men det gav seg etter en halvtime etter å ha fått mat og vann. Ble telemetriovervåket i ca 2 timer.. Skjelving har siden ikke forekommet) Skal til fastlege for "ordinær helsesjekk" 11/12. Legen har fått epikrisedokumentet. Det har også jeg. Lurer på hvorfor. Det var i tekst, språk og innhold rettet til en lege, ikke en pasient. Vurderer å bestille en samtale med fastlegen før den avtalte timen.

Mann 69

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei ! Du har gjort utblokking av kransårer etter at du hadde et hjerteinfarkt for 2 måneder siden. Du har så blitt behandlet med såkalt utblokking og stent i kransårene dine. Rapporten sier at du er fullt revaskularisert. Det vil si at man har skaffet til veie blod til hjertemuskelen. Du kan i dag gå raskt uten hjertebank eller pusteproblemer. Du kan gå 5km/time uten problemer. Du har et blått merke på magen, som skyldes de blodfortynnende sprøytene du har fått (Klexane/Fragmin). Dette er helt normalt.  Du har fine hjemmemålinger hva gjelder blodtrykk og puls. Stentsmerter er smerter man får etter at man har lagt stenten (metallgitteret i kransåren på hjertet). Denne gjør da at blodpren blir "strukket". Det er nerver i blodårene på hjertet og disse blir da irritert, og dette kommer til uttrykk som smerter i brystet. Disse smertene er opphavet til mange unødvendige undersøkelser (angiografi) av kransårene på hjertet. Spørsmålet er da hva som er tidlig. Man kan få en irritasjon i blodårene de første ukene etter en PCI og dermed smerter. Du beskriver at du ikke har noen spesielle symptomer ved anstrengelse og at de kommer og går litt.Dette tyder på at det ikke er smerter som skyldes at hjertemuskelen får for lite blod (Korornar isjemi).  Andre årsaker til at man får symptomer etter at du har blitt stentet er at man kan få en blodpropp i stenten. Du har blitt behandlet med dobbel-platehemmer (Acetylsalicylsyre Actavis og Clopidogrel), og i begynnelsen Fragmin/Klexane, som skal hindre at dette skjer. Du har ikke symptomer som skulle tyde på dette. Du skriver at en kransåre var komplisert å behandle. Jeg kan ikke med hundre prosent sikkerhet si at du ikke har symptomer på at hjertemuskel får for lite blod, siden du har et press i brystet. Sannsynligheten for det er liten. Jeg synes likevel at du skal bestille en tid hos fastlegen for kontroll, og at man da blant annet kan ta et vanlig EKG av deg. En vanlig klinisk undersøkelse kan også avdekke at du har for eksempel myalgier i brystveggen, som forklaring på smertene dine. Etter at du både har vært igjennom et hjerteinfarkt og behandling, kan man også få psykiske reaksjoner, som kan gi seg utslag i trøtthet og ubehag i muskulatur (psykosomatisk reaksjon). 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-