Smerte og hjertesykdom

Spørsmål

Jeg har siden romjulen (ca.4 mnd) hatt mer eller mindre de samme plagene; sviende smerter mellom skulderbladene og opp mot nakken, vondt i kjeven, klump i halsen, sår følelse øverst i magen, stramme halsmuskler, stikkinger i brystet. Kan våkne midt på natten og føle meg uvel. Sist gang jeg jogget ble jeg veldig svimmel etterpå. KKHar vært veldig redd for at dette har noe med hjertet å gjøre. Engster meg mye for sykdom generelt. Har vært hos legen 2 ganger siden det startet, tok EKG og masse blodprøver. Alt var normalt. Skulle henvises til hjertespesialist, men ikke fått time ennå. Har vært til undersøkelse der 2 ganger tidligere, med ultralyd, både arbeids-EKG og måling over flere dager (for ca 2 og 5 år siden), der alt var fint. Hadde endel «psykisk stress» på jobb i månedene før disse plagene oppstod. Klarer ikke roe meg ned, syns dette er ubehagelig og blir redd. Hvis ikke det er symptomer fra hjertet, hva kan det være da? Disse symptomene kan opptre både i aktivitet og hvile.

Kvinne 43

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du har hatt smerte mellom skulderbladene og opp mot nakken, vondt i kjeven, klump i halsen, og smerter i mage og bryst, i tillegg til stramme muskler i halsen. Du har vært utredet 2 ganger tidligere med hjerteekko og arbeids-EKG. Du har relativt diffuse plager, med smerter i flere ulike regioner, i tillegg til at du har stramme halsmuskler. At du er øm i kjeven, kan tyde på at du for eksempel biter kjeven kraftig sammen når du sover, eller skjærer tenner. Du har hatt psykisk stress på jobben, som kan være en utløsende årsak til disse problemene du har. Siden du har vært utredet grundig tidligere, så er sannsynligheten for at det er hjertesykdom liten. Gullstandarden for helt å utelukke hjertesykdom er fortsatt Koronar angiografi, men det skal være en god indikasjon for å få foretatt en slik prosedyre. Man kan også gjøre en CT undersøkelse av hjertet, og man vil da kunne se om du har kalk i kransårene i hjertet. Kalk i seg selv er dermed ikke det samme som at du har trange partier i kransårene dine. Ut fra de opplysningene du angir, så vil jeg anta at det er en sammenheng mellom plagene dine og psykisk stress. Det at du blir urolig for dette og at du blir redd, gjør igjen at du forsterker følelsen av at noe er alvorlig galt med deg. Det tror jeg ikke at det er. Man kunne ha henvist deg til en CT-angio av hjertet ditt, og ut fra denne undersøkelsen avgjøre hva som skal gjøres videre. Om det ikke er hjertesykdom, oppfatter jeg at du nok har  psykosomatiske plager. Dette betyr at man på grunn av psykisk stress får fysiske plager. Dette er vanlig, men også veldig plagsomt.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-