Sliten med brystsmerter

Spørsmål

Jeg har i løpet av det siste halve året hatt tiltagende plager med tretthet og noe depresjon. Jeg føler meg rett og slett svært sliten uten noen påviselig grunn.

Jeg er pensjonist og trener jevnlig 3 ganger i uken, hver gang 2 timer og avslutter med badstu. Har ingen problemer under trening med hverken kondisjon eller styrke, men kan selv under trening føle meg trett og sitte på ergometersykkel og gjespe.

Jeg ble lagt inn på sykehus akkutt på vårparten pga smerter i brystet. Undersøkelsene avslørte imidlertid ingen sykdom eller lidelser. Har nettopp hatt tendenser til brystsmerter igjen, men ikke på langt nær så sterke som sist.

Jeg lever i et bra forhold og vi har god felles økonomi.

Ut fra eget legmanns-skjønn er symptomene stress, men jeg opplever ingen stress i det daglige.

Bekymringene mine går også i retning av om det kan være en eller annen mulig alvorlig sykdom som ikke er enkel å diagnostisere.

Jeg håper du kan sette meg på sporet om hva jeg kan gjøre.

På forhånd takk for svar.

Vennlig hilsen

Relevante sykdommer/medisiner: Bruker ingen medisiner.
Har type 2 diabetes som kun er kostholdsregulert. Kontrolleres jevnlig av meg selv. Verdier rundt 6,5 til 7,8.

Mann, 70 år

Svar

Hei!

Det er hyggelig å høre at du bruker mye tid på å holde deg i form, det er dessverre alt for vanlig at man blir svært passiv i sin livsstil når man blir pensjonist. Det at du trener så mye betyr vel at du er opptatt av egen helse og i en slik situasjon kan nok lett bli nedstemt i humøret hvis man allikevel merker at kroppen ikke fungerer helt optimalt. Dette kan nok forklare det du beskriver som noe depresjon.

Når det gjelder trettheten din samt dette at du gjesper og blir lett sliten når du trener kan være grunnet i at hjertet ikke fungerer helt optimalt. Spesielt skal man være oppmerksom på dette når du også beskriver episoder med brystsmerter. Brystsmerter kan imidlertid være forårsaket av flere forskjellige ting og trenger ikke å være relatert til hjertet, blant annet kan både muskelsmerter og stress/angst forårsake slike smerter.
Du skriver i tillegg at du har diabetes type 2 og selv om det virker som du har denne fint under kontroll så er det slik at denne sykdommen disponerer for hjerte- og karsykdommer.

På bakgrunn av dette vil jeg anbefale at du får en skikkelig utredning med tanke på sykdom i hjertet. I første rekke tenker man da på det som kalles iskemisk hjertesykdom, dette beskriver tilstander der blodforsyningen til hjertet ikke fungerer optimalt slik at hjertemuskulaturen til tider ikke får nok oksygen. Den vanligste årsaken her er at årene som gir blod til hjertet har fått en redusert diameter grunnet forkalkninger i åreveggen, men også andre årsaker som hjerterytmeforstyrrelser og spasmer i musklene i blodårene kan forårsake dette. Disse tilstandene gir da ofte smerter i brystet og disse smertene sitter oftest midt i brystet og kan stråle ut til hals og/eller venstre arm, det er dette som kalles angina pectoris.

Det er ikke alltid like lett å diagnostisere slike sykdommer i begynnelsen, et vanlig hjertediagram (EKG) vil for eksempel som oftest ikke vise noe gale så lenge man ikke får tatt det akkurat mens man har smerter. Heldigvis finnes der en del andre undersøkelser som kan utføres i slike tilfeller. Nå vet ikke jeg hvilke undersøkelser de utførte mens du var innlagt men jeg vil anbefale at du snakker med fastlegen din om å bli henvist til arbeids-EKG og/eller 24-timers EKG måling.
Arbeids-EKG er en undersøkelse der man kontinuerlig overvåkes med EKG mens man sykler på en ergometersykkel, siden det er i slike situasjoner at hjertet trenger mye blod så vil ofte EKG kunne vise om det får nok blod.
24-timers EKG måling medfører at man går i ett døgn med en liten boks som kontinuerlig registrerer EKG, her sykler man ikke på ergometersykkel men skal leve som normalt og gjøre det man ellers ville gjort det døgnet.
Det finnes i tillegg flere mer kompliserte undersøkelsesmetoder men ofte vil de to jeg har nevnt være nok, eventuell videre utredning kan bestemmes etter at du har gjennomført en eller begge av disse.

Nå er det langt fra sikkert at du har en hjertesykdom, men jeg synes altså at på bakgrunn av symptomene dine samt at du har diabetes så er det på sin plass med mer utredning. Snakk med fastlegen din om en henvisning til en kardiolog (spesialist på hjertesykdommer), enten ved et av sykehusene i landet eller hos privat spesialist.
Ellers kan jeg nevne at i tillegg til diabetes så er det først og fremst røyking og høyt alkoholforbruk som disponerer for hjertesykdommer, i tillegg er det viktig å ha et sunt og variert kosthold.

Håper dette var til hjelp!