image: Serie med ekstraslag. Hjertesykdom?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Serie med ekstraslag. Hjertesykdom?

Spørsmål

Hei, Jeg har det siste året vært plaget med periodevis urolig hjerte/hjertebank. Fastlegen mente det kunne være ekstraslag men henviste til kardiolog for vurdering. Jeg tok ultralyd av hjertet, 24 timers EKG og RTG thorax som ikke viste noe unormalt. Jeg var ikke plaget akkurat på den tiden. Kardiologen mente derfor også at dette dreide seg om helt ufarlige ekstrasystoler. Jeg slo meg til ro med dette da jeg i tillegg ikke følte noe ubehag da.

Disse anfallene kommer periodevis og kan komme flere ganger om dagen i en periode også kan jeg gå flere måneder uten å kjenne noe som helst. Anfallene består av kraftige uregelmessige slag som kan vare opp mot ett minutt, derfor skjønner jeg ikke hvordan de kan mene at det er ETT ekstraslag, det er isåfall mange ekstraslag som kommer i en «serie».

Jeg har også smartklokke som registrerer pulsen gjennom hele dagen. Jeg ser at pulsen min generelt er lav ved hvile og blir fort veldig høy ved trening. Det jeg synes er mest skummelt er at den registrerer en puls på 44 i løpet av hver natt. Ellers ligger jeg en plass mellom 60-80 gjennom dagen. Ved lett jogging kan pulsen raskt stige til 180.

Det jeg er mest redd for er at hjertet skal stanse pågrunn av disse uregelmessige slagene. Spørsmålet mitt er: Hva tenker du dette kan være? Og hva tenker du om at pulsen er så lav på natten og stiger så fort ved bevegelse? (Jeg skjønner at pulsen skal stige under bevegelse, men jeg synes den stiger så fort og blir så høy).

Jeg kjenner sjeldent på urolig hjerte under trening, det kommer som regel når jeg slapper av. Jeg har også tatt blodprøver i forbindelse med dette og alle disse ser normale ut, inkludert stoffskiftet. Som du skjønner synes jeg disse anfallene er veldig ubehagelige og blir veldig satt ut når de kommer flere ganger om dagen i perioder.

Dersom jeg hadde en sykdom som kunne føre til hjertestans i min alder burde vel det blitt oppdaget hos kardiologen? Finnes det en effektiv måte å behandle ekstraslag på?

Kvinne 26
Svar

Hei !

Du er en ung kvinne som er grundig kardiologisk utredet med ultralyd av hjertet, 24-timers EKG (Holter registrering), røntgenbilde av lunger og hjerte. Alt har vært normalt.

Du har ekstraslag, som du kjenner best når du er i hvile. Du responderer raskt på trening og bevegelse. Hjertet øker ved trening frekvensen av hjerteslagene. Hjertet skal øke hjerterytmen ved bevegelse. Når du begynner å trene vil du ha behov for oksygentransport ut til musklene dine, og den måten hjertet kompenserer for dette er med å økje hjerteminuttvolumet ved å øke pulsen.

Det som forteller noe av hvor god form du er i er hvor fort pulsen avtar i hvile. Den er lav i hvile hos deg og det er normalt. Det er også normalt å ha en lav puls når du sover.

Pulsklokker kan også registrere feil puls. Du har forøvrig en helt normal pulsfrekvens gjennom dagen på 60-80 slag/min.

Slik du beskriver hjertefunksjonen din tenker jeg at den er helt normal. Det er normalt å ha ekstraslag, og man kjenner disse gjerne best i hvile.

Du har normale stoffskifteprøver og blodprøver forøvrig. Du har ingen hjertesykdom som vil medføre at du får hjertestans ut fra hva du skriver.

Det er ingen god behandling for ekstraslag. Man kan gi betablokker om det er spesielt plagsomt, men dette er ikke ønskelig ut fra et treningsperspektiv siden du har behov for et hjerte som da yter maksimalt for å få en treningseffekt.

Illustrasjon øverst: Rebellion Works / Shutterstock / NTB