Rytmeforstyrrelse

Spørsmål

Hei.
Lurer litt videre på en rytmeforstyrrelse jeg har. Har hatt problemer med for rask hjerteaksjon (har et punkt med ekstra pacemakerceller som gir ektopisk rytme.) Jeg besvimer når det setter igang. Vi forsøkte ablasjon, men uheldigvis lå det ikke bra nok til.Ble satt på Betablokker, og etter 5 mnd. ser det ut til å virke. Besvimer ikke lenger. Tar det altså så lang tid før tabl.fungerer på ekstra cellene? Dessuten lurer jeg jo litt på ulike navn ang. tackykardien jeg har. Kan det være flimmer eller flutter? Men fikk forklaring på at det var blodtrykksfall som gjorde at jeg besvimte. Rakk ikke hjertet å fylle seg med blod,så trykket fallt? Utrolig ubehagelig! Har brukt veldig lang tid på å få opp formen igjen. Jeg er veldig sliten, og før trente jeg mye,og er glad jeg kan orke å prøve nå.Men med betablokkere blir det vel ikke som før. Er egentlig litt redd for at dette skal komme tilbake for fullt, siden ekstra cellene ikke gikk å brenne bort. Hva hvis jeg har lyst på barn etterhvert,må slutte med tablettene.....Men synes det er rart å tenke på at bare bruk av betablokkere hjelper. Er det tilstrekkelig medisinering? Dette har vært veldig plagsomt, fordi rytmeforstyrrelsen er "trigget"av lett fysisk anstrengelse. så t.o.m. trapper har jeg hatt problemer med. Håper dere har noen kommentarer:)

Relevante sykdommer/medisiner: migrene, hjerterytmeforstyrrelse.P-piller, betablokkere

Kvinne, 21 år

Svar

Hei!

Hjertet vårt er vanligvis et veldig nøye regulert organ hvor forkamrene og hjertekamrene trekker seg sammen i nøye koordinasjon. Hvor raskt hjertet slår er vanligvis regulert fra en samling spesielle nerveceller (pacemakerceller) som ligger i det høyre forkammeret, denne samlingen kalles for sinusknuten og hjertets vanlige rytme for sinusrytme. Fra sinusknuten går det spesielle nervebaner til det venstre forkammeret samt til hjertekamrene (ventriklene). Langs disse nervebanene går det da elektriske impulser fra sinusknuten og helt ut til tuppen (Apex) av ventriklene og det er disse impulsene som får hjertemuskelen til å trekke seg sammen. Før impulsene når ventriklene må de også via en annen knute som kalles AV-knuten, her blir impulsene litt forsinket slik at forkamrene trekker seg sammen litt før hjertekamrene. Dette for at ventriklene skal bli fylt med blod fra forkamrene for de pumper blodet videre til lungene og ut i kroppen.

Dessverre så fungerer ikke alltid dette helt som det skal. Noen ganger er det en blokkering av impulsene som er problemet, slik at disse ikke når fra forkamrene og ned til hjertekamrene. Slike blokkeringer ligger ofte i AV-knuten og når dette skjer så vil hjertet slå mye saktere og man må av og til få implantert en pacemaker.
i ditt tilfelle er det ikke en blokkering som er problemet men det at et sted i det høyre forkammeret ditt finnes en samling nummer 2 av pacemakerceller som sender impulser til resten av hjertet.
Siden sinusknuten og dermed hjertet er under nøye kontroll av sentralnervesystemet vårt(hjernen og ryggmargen) vil denne få beskjed om at hjertet bør slå raskere når du for eksempel driver med fysisk aktivitet. Dette er viktig siden kroppen i slike situasjoner trenger mer blod til for eksempel musklene, men når du har to slike samlinger med pacemakerceller så vil dette bli for mye siden begge disse vil tvinge hjertet til å så raskere.

Når hjertet vårt slår så raskt så vil det ikke fungere på full kapasitet, og hovedproblemet er at forkamrene ikke effektivt nok greier å pumpe nok blod inn i ventriklene, dermed blir det for lite blod som pumpes videre fra ventriklene og et av resultatene kan være at man besvimer. Det at ikke nok blod blir pumpet ut blodårene våre vil nemlig føre til at blodtrykket faller og da får hjernen beskjed om at det blir for lite oksygen og man blir svimmel eller i verste fal besvimer.

Når det gjelder å gi deg et navn på takykardien din så kan jeg nok ikke gjøre dette uten i hvert fall å se hjertediagrammet (EKG) ditt. Det finnes svært mange slike rytmeforstyrrelser (arrytmier) som oppstår enten på grunn av ekstra pacemakerceller eller ekstra nervebaner.
Ut ifra det du forteller så passer det imidlertid best med det man kaller for ektopisk atrial takykardi Dette er en form for supraventriculær arytmi(SVA) og er som oftest forårsaket av nettopp en slik ekstra samling med pacemakerceller. Dette er en ganske sjelden form for arytmi generelt sett, men hos barn er den en av de hyppigste årsakene til SVA, det er altså mulig at du har hatt denne tilstanden siden du var liten men først fått alvorlige symptomer etter hvert.

Behandlingen for ektopisk atrial takykardi og andre supraventrikulære arrytmier er i første rekke medisiner i form av betablokkere, kalsiumblokkere, eller digitalis. Det er blitt mer og mer vanlig å bruke ablasjon men dette har jo dessverre ikke vært vellykket hos deg. I slike tilfeller er nok tabletter den beste behandlingen, hvilke type av de som jeg nevnte over som er best kommer an på hvilken type SVA du har.

Du spør også om det virkelig tar 5 måneder før betablokkerne virker på de ekstra cellene. Nå mener man at disse medisinene ikke først og fremst virker direkte på pacemakercellene, de fungerer mer ved at de hindrer ventriklene i å slå så raskt i respons til de impulsene som cellene sender ut. Det kan ofte ta lang tid før en medisin når full effekt, det har med hvordan kroppen tar i mot medisinen, hvor mye som blir omgjort til andre stoffer i leveren og hvor godt forholdene ligger til rette i hjertet for at det skal virke. jeg synes at 5 måneder høres litt lenge ut hvis det virkelig tok så lang tid før du merket noen effekt i det hele tatt, ofte kommer effekten gradvis etter hvert som kroppen venner seg til medisinen.
Men så lenge betablokkerne har god effekt og gir deg muligheten til å leve et tilnærmet normalt liv så er dette tilstrekkelig medisinering.

Når det gjelder graviditet så er det riktig at man ikke anbefaler det mens man bruker betablokkere. Det er ikke absolutt umulig å være gravid mens man bruker disse medisinene men i så fall bør dette skje i nært samarbeid med lege.

Tilslutt vil jeg si at når man har en slik tilstand som du, hvor man til og med har prøvd ablasjon uten effekt så er det svært viktig at du går til regelmessige kontroller hos kardiolog, dette er leger som er spesialister på hjertesykdommer. Jeg vil tro at du allerede er under slik oppfølgning men hvis ikke ville jeg absolutt diskutert dette med fastlegen din. Disse sykdommene er sjelden farlige men, som du har merket, veldig ubehagelige og kan redusere livskvaliteten betraktelig. Det er derfor svært viktig at du har fast kontakt med spesialister på disse områdene slik at du kan få den behandlingen som til en hver tid er best.

Jeg håper dette har vært til hjelp og ønsker deg lykke til videre!