Røykebein

Spørsmål

Har røykebein.Nå har jeg kald nummen høyrefot som smerter etter litt gåing.Mister mer og mer følelsen i tærne.

Mann 71

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei du har røykebein, og en kald og nummen høyrefot som smerter etter litt gåing. "Røykebein" er en betegnelse på det vi kaller Claudicatatio Intermittens. Claudictatio kommer etter den romerske keiser, Claudius, som haltet. Mest sannsynlig ikke på grunn av for lite blod til beinet, men på grunn av hoftesmerter. Med "Intermittens" menes at man ikke halter hele tiden, men av og til. Det typiske er at man får vondt når man går, og at det blir bedre når man stopper opp. Dette skyldes at smertene skyldes for lite blod og oksygen til vevet. Man deler Claudictatio inn i ulike grader, og i verste fall har man vondt også i hvile. Det kalles da hvile smerter. Man kan etterhvert få sår på foten, og i verste fall kan man måtte amputere beinet. Dette er derimot sjelden. Det som er er viktig er at du stopper å røyke om du ikke allerede har gjort det. Dersom du røyker og man behandler deg med for eksempel "blokking" eller det man kaller PTA (Percutan Transluminal Angioplastikk), hvor man på røntgenavdelingen legger inn utstyr i pulsårene dine som gjør at man kan "sprenge" de trange områdene som hindrer blodet ditt å komme til foten din på grunn av kalkavleiringer i pulsåreveggen, eller at man gjør en såkalt by-pass, som er en forbi-kopling, det vil si at man kobler seg forbi de områdene som er trange med enten din egen vene eller kunstig åre, så vil røykingen gjøre at du får en mye høyere sannsynlighet for komplikasjon i samband med inngrepet og gjøre det slik at det man har åpnet fortere går tett. Røykestopp er derfor helt avgjørende for å behandle deg. De symptomene du beskriver er typiske for at situasjonen blir mer alvorlig. Det er viktig at du snarest blir henvist til en karkirurgisk avdeling på sykehuset, for at du skal få foretatt en karutredning. Man vil da måle blodtrykkene i foten din, og mest sannsynlig gjøre en CT eller MR angiografi. Deretter vil man bestemme hva for behandling som passer for deg.  Det er viktig at du går til lege og blir henvist så raskt som mulig.

Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 259,-