Reflux eller nyoppstått angina pectoris / hjertekrampe?

Spørsmål

Jeg fikk for mange år siden påvist reflux i forbindelse med syreproblemer. Jeg har brukt Nexium i en årrekke og det har funket bra. For noen år siden fikk jeg problemer med slim fra halsen med mye harking og hosting. Har vært hos øre-nese-hals spesialist uten at noe unormalt ble påvist. De siste ukene har jeg tidvis vært plaget av en form for trykk i brystet, mye luft som rapes opp, og en form for dump, lett smerte i brystet som det er vanskelig å beskrive. Det kjennes på en måte ut som sammentrekninger og som en klump under brystbenet. Jeg blir også litt svimmel i forbindelse med dette. Det er meget ubehagelig og førte til at jeg oppsøkte legevakten fordi jeg fryktet hjerteproblemer. Ekg var normal. Jeg har etter dette oppsøkt min fastlege, og alle blodprøver var normale. Jeg fikk Rantidin som skulle hjelpe når problemene oppstod. Det har bare i begrenset grad hjulpet. Jeg har ikke nevneverdige problemer med syre/halsbrann, generelt eller når disse problemene oppstår. Jeg har prøvd å legge merke til om inntak av spesielll mat eller drikke kan ha en utløsende faktor uten å komme til en konklusjon. Jeg har aldri røkt, er normalt aktiv og har en bra tilværelse, men disse problemene er svært ødeleggende for min livskvalitet.

Mann 70
Svar

Hei.


Du er 70 år, og du har fått nyoppståtte symptomer i form av en dump smerte under brystbeinet, en slags sammentrekning, og blir svimmel når det oppstår. Dette gir en betydelig mistanke om angina pectoris / hjertekrampe. Du har vært hos lege og fått foretatt EKG og blodprøver, men de vil vanligvis ikke kunne hverken bekrefte eller avkrefte en eventuell angina pectoris, så det er på ingen måte utelukket ut fra at du har tatt et vanlig EKG og blodprøver. Angina vises ikke på blodprøver. Din lege har tolket det som mageproblemer, og du har derfor fått Ranitidin, men det har ikke hjulpet. Mageplager kan gi symptomer som minner om angina, det er velkjent, og det er lett å feiltolke symptomer fra reflux og fra angina. Det at magemedisinen ikke hjelper deg, taler ytterligere i retning av at det ikke skyldes magen, men en eventuell angina pectoris.


Jeg kan naturligvis ikke stille noen sikker anginadiagnose over nett, men mistanke er så betydelig, og viktigheten av å få diagnostisert dette er svært stor, så etter min mening er du aldeles nødt til å oppsøke legen din igjen nå, for å bli utredet for eventuell angina pectoris, for det har du jo ikke ennå. Da vil du i første omgang sannsynligvis bli henvist til arbeids-EKG, hvor du får foretatt et EKG mens du sykler på en ergometersykkel. Det skjer hos hjertespesialist, som fastlegen bør snarest henvise deg til, etter min mening, basert på den informasjonen du kommer med her.


Det kan naturligvis også skyldes magen, bare at medisinene ikke virker som ønsket, det er en annen mulighet, men også det er jo mer enn god nok grunn til å gå til legen igjen, for å få revurdert medisiner, evt henvist deg til gastroskopi, -om nå hjertesykdom blir utelukket ved utredninger.


Dersom denne dumpe smerten i brystet lar seg utløse av fysisk aktivitet, for så å gå over igjen når du tar det med ro, så er det svært stor mistanke om angina. Det kan du jo prøve å legge merke til før du går til legen, men om jeg var deg, ville jeg kommet meg til legen i morgen, siden det tross alt er mistanke om ikke-oppdaget hjertesykdom. Forklar det når du bestiller time i morgen, og ikke aksepter å vente på time for dette. Vis til at du har fått råd av lege om å få time med en gang, når du bestiller timen. 


Lykke til.