Rask puls og angst

Spørsmål

Hei. Mann 23 år 185 cm, 93kg. Har angst og de siste 2 mnd har det blitt værre. Var en hendelse i skibakken der etter ferdig tur ble jeg veldig sliten, andpusten og svimmel. Måtte sette meg ned på bakken, og fikk kjørt hjem. Utover kvelden hadde jeg skjelvinger, varm og kald fornemmelse og føltes som ujevn hjerterytme. Ringte legevakten og fikk beskjed om å ta det med ro og slappe av. Gikk over senere på kvelden. Nå de siste ukene har det blitt mere og mere type anfall. Jeg gruer meg til å reise på ting. Vegrer med får å gå tur. Anfallene kan variere. Noen ganger kan jeg sitte stille og føle en uro og engstelse komme så får jeg en følelse av at hjertet stopper etterfulgt av litt panikk. Svetter i hendene, kalde hender, kalde føtter, svette, skjelvinger i bena, muskelkramper, plutselig svimmel, men har aldri svimet av. I det siste så har jeg sliter mye med søvn. Sover 4-5 timer før jeg våkner med en uro og høy puls. Begynner da å svette. I det jeg får roet med tildels ned og faller inn i søvn så våkner jeg plutselig av at jeg ikke får puste, følelse som at kroppen stopper opp og blir kvalm når jeg kjenner etter. Detter veldig ekkelt fordi jeg vil egentlig bare få sove ordentlig. Får da også høy puls. Jeg var innlagt på sykehuset for 3 dager siden der dem tok blodprøver, EKG og jeg lå 2 timer på overvåkning. Hadde ikke anfall NPR jeg var der, men ville sjekke det hjertet mitt. Alle prøver var fine. Har etter sykehuset ikke blitt bedre, men nesten værre. Blitt mere kvalm, spiser ikke, våkner opp med med en følelse av at jeg ikke får puste og at hjertet bare stopper opp. Og at det er andrenaline mitt som får det til å begynne igjen. Når anfallene kommer kan de som sagt variere. De værste er når jeg får pustebesvær og føler jeg må hive etter pust. Noen ganger føles det ut som jeg må hive ekstra etter pust. Våkner også opp med tørr og seig munn. I det siste produserer jeg veldig mye skum/slim som jeg må spytte ut. Er dette angsten? Kan den gi sånne symptomer?

Mann 23

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du er en mann på 23 år og er 185 cm høy og 93 Kg. Du har angst som de siste to måneder har blitt verre. Du har tendens til panikkanfall. Du sover kun 4-5 timer i døgnet, og våkner da med uro og høy puls. Du har vært innlagt ved sykehus hvor du ble overvåket og hvor man tok blodprøver på deg. Du ble utskrevet etter to timer. Man fant ikke noe fysisk galt. Problemet med angst er at man ikke selv forstår at det er angsten som utløser alle de kroppslige symptomene man får i samband med dette. Du er 23 år og i denne sammenhengen er det svært liten sannsynlighet at du har feil med hjertet ditt. Angst gjør at man aktiverer både stresshormoner (endokrine system) og de sympatiske, ikke viljestyrte nervesystemet. Begge virker på en slik måte at du får pulsøkning og blir satt i en "sloss eller flykt" modus. Dette er hensiktsmessig når man er i en situasjon da en slik reaksjon er påkrevet, men ikke når man får denne reaksjonen uten at man har en ytre fiende eller farlig situasjon. Angst kan gi slike symptomer som du beskriver. Du har også vært overvåket på sykehus og man har ikke funnet en hjertemessig  forklaring på problemene dine. Jeg ser at du bruker vival, og det kan være hensiktsmessig noen ganger, men man skal være svært forsiktig med å benytte såkalte benzodiazepiner (vival) for å dempe angsten, siden disse medikamentene er svært vanedannende, og dermed kan gi deg ytterligere vansker. Det at du sover dårlig er også uheldig, og kan gi en økende grad av angst symptomer. Det er viktig at du forsøker å få minst 7 timer søvn. Man kan benytte seg av ulike metoder som for eksempel "Mindfulness" for å lære seg å slappe av i en hektisk hverdag. Det er viktig at du søker hjelp hos for eksempel fastlegen din , slik at du ikke sliter deg ut ved å tro at du er alene om dette ! Lykke til !

Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 259,-