Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rask og ubehagelig puls

Spørsmål

Hei,

Jeg har hele livet opplevd et slags anfall under fysisk anstrengelse. Før det starter er alt som normalt. I det det begynner kjenner jeg en ubehagelig følelse av dunk i brystet. I løpet av 5-10 sekunder bygger det seg opp til et jevnt nivå. Jeg får ingen andre symptomer som svimmelhet, kortpusthet eller smerter i brystet. Hvis jeg fortsetter med den fysiske aktiviteten fortsetter hjertet å slå i denne jevne veldige hurtige frekvensen. Hvis jeg stopper opp eller setter meg ned slutter det det i vanligvis i løpet av 5-30 sekunder. Da kjennes jeg et siste "dunkeslag" før det plutselig normaliserer seg og pulsen er nede på vanlig nivå.

Pulsklokka viser puls på 200-250 under anfallet. Jeg har prøvd å telle ved å ha hånda på brystet, men det er umulig. Det slår veldig fort og jeg tror 200-250 stemmer. Det kjennes som slagene er helt jevne. Jeg har også prøvd å måle pulsen på håndleddet samtidig og der kjennes det ut som den er på vanlig nivå (f.eks. 110-130).

Jeg hadde slike anfall flere ganger årlig på barneskolen, ungdomsskolen og til dels videregående. Det skjedde 99% av gangene ved at jeg sto i ro og plutselig begynte å løpe, gjerne med litt dårlig oppvarming (f.eks. under fotball). Etter videregående har det knapt skjedd før i år da det hittil har skjedd fem ganger.

1. På samme måte som tidligere, plutselig akselerasjon uten god oppvarming.
2. Etter jeg var ferdig med intervaller og skulle på mølla igjen for å jogge ned, altså godt oppvarmet.
3 og 4. Når jeg har danset.
5. Skjedde plutselig etter å ha løpt 1,5 kilometer uten noen fartsøkning eller lignende.

1, 2 og 5 var jeg stresset. 3 og 4 hadde jeg drukket alkohol.

Jeg har tatt EKG under hvile som ikke viste noe. Fortalte det til legen, som sa jeg måtte ta EKG under et slik anfall for å finne ut hva det var, men i og med at det skjer såpass sjelden er det umulig å få til. Derfor lurer jeg på om du kan si noe om dette er ufarlig hjertebank eller farlig hjerterytmeforstyrrelse basert på info over?

Svar

Hei,

Jeg ville bedt om å få snakke med en kardiolog og diskutert om du bør få en såkalt elektrofysiologisk undersøkelse. Du kan ha noe som kalles Wolff-Parkinson-White syndrom. Det er ikke spesielt farlig når du er ung, men det er en tilstand som er fint å få behandlet. Dette kan være arvelig, og det er greit å vite skulle du få barn. Du behøver ikke være redd, men hvis dette var meg, ville jeg sett en kardiolog fordi det er ubehagelig og hemmende for deg. Det er også en økt risiko senere i livet for andre arrytmier skulle du ha WPW og ikke bli behandlet. Det er medisiner du kan få og i visse tilfeller kan man faktisk gå inn i hjertet med et lite kateter og svi bort den delen av hjertet som fører til at pulsen går så høyt. Du kan lese litt her: http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/hjerte-kar/wolff-parkinson-white-syndrom-13345.html

Lykke til!

Mvh,

Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-